Neem een Fins cultuurbad bij La Fabrika

© Iam Design voor Talla

De expo ‘What the Helsinki!’ biedt zijn bezoekers via design een blik op het dagelijkse Finse leven.

Hoewel ze in deze weersomstandigheden ook in ons land meer dan van pas zou komen, is en blijft de Bright White 1 lamp voorlopig een typisch fenomeen uit het hoge Noorden. Een dagelijkse sessie lichttherapie moet depressies tijdens de erg donkere wintermaanden helpen voorkomen. Onder andere met deze lamp van Artek gunt de expo ‘What the Helsinki!’ ons een boeiende blik op het Finse reilen en zeilen.

“Culturele verschillen vormen het uitgangspunt van deze expo”, stelt Kelly Claessens van de Brusselse interieurwinkel La Fabrika. “Via design willen we de bezoekers een blik gunnen op enkele typische elementen uit het Finse leven. Door de grotere invloed van de natuur verloopt het leven er volgens een heel ander ritme.”

Zo opent de expo met een – weliswaar vintage – bessenplukker, omdat de Finnen volgens het wettelijke principe van ‘ieders recht’ onder andere overal in de natuur bessen mogen plukken. Of prijkt er – naast een obligate slee – ook een mattenklopper aan de muur: in de typische zomerhuisjes behoort dit kleinood tot de vaste elementen.

Ander vast item bij de zomerhuisjes is een sauna. La Fabrika toont saunastoeltjes, zoals het in 1951-52 ontworpen hoefijzervormig zitje en de hedendaagse Tatit-stoeltjes in de vorm van een paddenstoel. Ook een oventje om vis te roken mag niet ontbreken in hun vakantieverblijf. Vergelijk het gerust met onze barbecue.

Jong talent

“Vooral onze oude designsterren zoals Alvar Aalto en Kaj Franck en grote bedrijven zoals Marimekko en Iitala genieten wereldfaam. En dat gaat soms een beetje ten koste van de jonge designers”, stelt Riikka Thitz van het Fins Cultureel Instituut.

Omdat La Fabrika al heel wat Scandinavische merken verkoopt, vroeg het instituut om een expo rond Fins design te bedenken. “Dat Kelly Claessens en Benoit Deneufbourg voor de samenstelling echt ter plaatse zijn geweest, zie je aan de kwaliteit van de selectie”, vertelt Thitz. “Ook voor mij is het fijn om dit jonge talent uit eigen land hier te zien.”

Stilletjes wereldberoemd

Toch bevat de expo een aantal, zij het minder voor de hand liggende, reeds gevestigde wereldsterren. Zo geniet de schaar van Fiskars uit 1967 wereldfaam dankzij zijn oranje handvatten. Al was die kleur oorspronkelijk een foutje: tijdens de productie van het prototype besloot de machinist de oranje kleur uit de machine op te gebruiken. Een succesvolle vergissing, want intussen heeft het bedrijf een patent op de kleur.

Nog wereldberoemd, maar om een andere reden, is het Finse bedrijf Nokia. Een van de moederbedrijven van de gsm-fabrikant produceerde rubber voor laarzen. Oorspronkelijk zijn ze ontworpen om te zeilen, maar al in de jaren ’60 raakten de Hai-laarzen ook bij de jeugd in de mode. En net als de lichttherapielamp kunnen we ook laarzen in België de laatste tijd helaas net iets té goed gebruiken.

Elien Haentjens

What the Helsinki!, tot 26 mei in de Brusselse winkel La Fabrika.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content