Namaak Romeins Glas

Imitatie © d

We zijn benieuwd naar de oorsprong van dit mooie vaasje. Het zou om Romeins glas gaan. In museale collecties zagen we al dergelijk Romeins glas. Hoe onderscheid je trouwens het echte van het valse glas?

Namaak Romeins Glas.

Onderzijde vaas met glanzend pontilmerkje
Onderzijde vaas met glanzend pontilmerkje© d

Eerst iets over de oorsprong van het glas. Al in het vierde millennium voor Christus werd er in het Nabije Oosten glas geproduceerd, wel eerst onder de vorm van een glazuur, aangebracht op keramiek. Omstreeks 1500 voor Christus werd het eerste glazen vaatwerk aangemaakt. Iedereen was meteen tuk op die glazen flessen en drinkglazen, glas werd snel een groot succes. Het ging nog niet om dit soort glas. Omstreeks 50 voor Christus werd in Jerusalem het eerste glas geblazen en konden vervolgens dit soort flessen worden geproduceerd. De Romeinen blaasden het glas niet zelden in mallen. Soms zit er onderaan een pontilmerk aan vast, maar niet altijd.

Namaak

Maar dit flesje is een nabootsing. Hoe zie je dat? Antiek glas is steeds een bodemvondst. De volledige recipiënten worden opgediept uit graven. Door de lange aanwezigheid van het glas in de bodem wordt het chemisch aangetast. Het krijgt een grijze, versuikerde patina. Daardoor wordt het ook extra broos en is niet makkelijk om te restaureren, eenmaal blootgesteld aan de lucht. Het echte Romeinse glas is heel wat fijner afgewerkt. Deze vaas is zwaar en lomp. De patina zit er maar gedeeltelijk op, wat meteen wijst op een artificieel aangebracht patina. Daarvoor werd de fles in een bad met zuren ondergedompeld. Een antieke fles zou snel een 1500 euro waard zijn, dit is louter een decoratief object.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content