Nachtkastje met Napoleon III Chinoiserie

Napoleon III kastje © e

Ik heb altijd met bewondering gekeken naar dit nachttafeltje (2stuks) dat ik bij een verdeling kon bekomen. (zie bijlage) Ik weet dat het in de zgn. Napoleon-stijl is gemaakt. De chinese tekening in goudkleurige verf is m.i. nog nooit gerestaureerd. Lijkt het u modieus/kitcherig seriewerk of is er enige waarde aan verbonden?

Hoe komt het dat antiek het minder goed doet? Komt er een revival? Zijn de huizen niet te klein? Ik hou wel van Ikea….maar is toch een zielloos….

Napoleon II nachttafel.

De Napoleon III stijl, ook Second Empire genoemd, was in de mode in het derde kwart van de 19de eeuw. In die tijd was men tuk op donkere meubels met gouden decors. Men hield van Chinees lakwerk, waar dit meubel een ‘Europese’ versie van is. Het decor is van vrij artisanale uitvoering, maar wel charmant. Misschien lag er een marmeren blad op het kastje. Het is decoratieve Napoleon III. De waarde ligt rond de 300 à 400 euro voor het paar.

Antieke meubels zijn momenteel goedkoop, te goedkoop zelfs. Dit is het moment om er te kopen. Het is een regel in de handel dat wat goedkoop is, rijp is om te worden herontdekt. Het kan best zijn dat de jongeren straks allemaal tuk zijn op oude meubels en die ook gaan verkiezen boven design. Deze trend kondigt zich wel wat aan! Maar veel antieke meubels zullen wel nooit meer zo waardevol worden als ze ooit zijn geweest. Ik denk dat we nog even geduld moeten oefenen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content