Nabukodonosor of Nedbukadnezar

Deze tegel meet 33 bij 33cm en is 9 cm dik. De tegel weegt 12,5 kg en komt uit Irak. Er staat een tekst op in spijkerschrift, onderaan wordt de naam vermeld van Nabukodonozor voorkomt.

Het gaat niet om een kleitablet, zoals je ze wel meer tegenkomt, met meestal een boekhoudkundige inhoud. Het gaat om een baksteen uit een paleis of tempel, vermoedelijk van Nabukodonosor II, ook wel Nebukadnezar genoemd. Er zijn wel meer schrijfwijze van de naam van deze legendarische koning van het Nieuw-Babylonische Rijk, die regeerde van 605 tot 562 voor Christus. In Irak hebben ze ontelbaar veel van deze bakstenen gevonden, alsof alles uit die tijd door deze koning werd gebouwd. Op de bakstenen staat dus een tekst met ondermeer zijn naam en de vermelding van het gebouw gelinkt aan een ode aan de goden. Op het net vind je wel meer info over deze bakstenen, ondermeer op de site van het British Museum in London, www.britishmuseum.org.

Waarde.

Het gaat dus om een heuse archeologische vondst. Uniek zal deze vondst wel niet zijn, gezien deze bakstenen veel voorkomen. Maar het is al bij al wel een leuk object. De waarde ligt rond de 1200 à 2500 euro. Kleitabletten uit die tijd met spijkerschrift op zijn trouwens lang niet altijd zo duur. Kleine kleitabletten worden soms voor 500 à 750 euro verkocht. Archeologica zijn lang niet altijd overprijsd, wel in het tegendeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content