Naakte Jerry Hall te koop

© Sotheby's

Met de veiling van de kunstcollectie van Jerry Hall zijn we weer aan een successtory toe.

Ken je het geheim van een geslaagde kunstveiling? Meng een portie erotiek met ronkende verhalen van celebrities en de opbrengst is verzekerd. Met de veiling van de kunstcollectie van de Amerikaanse actrice en topmodel Jerry Hall, de ex van Bryan Ferry en Mick Jagger, zijn we weer aan een successtory toe.

Herinner je de veiling nog van YSL, vorig jaar in Parijs? Het ene record na het andere werd verbroken. Meer nog, deze topveiling krikte ook de quota op van de Franse kunsthandel die vorig jaar, zonder YSL, aan een dip toe was. Maar YSL heeft de jaarcijfers goedgemaakt.

Om deze reden leveren de grote veilinghuizen, Christie’s en Sotheby’s in het bijzonder, strijd om collecties binnen te halen van beroemdheden, liefst met werk van ronkende namen. Want deze combinatie werkt magisch goed.

Het publiek is extra gevoelig voor de pedigree, de herkomst, het verhaal rond de kunst. Wie van beroemdheden houdt en ze ook in levende lijve wil zien, reist trouwens op vrijdag 15 en zaterdag 16 oktober naar Londen waar Sotheby’s ’s avonds de collectie veilt van topmodel en actrice Jerry Hall.

Model

Deze Texaanse blondine (°1956) behoort nog steeds tot de internationale jetset die pendelt tussen Saint-Tropez en New York. In de jaren ’70 trok ze naar Frankrijk en begon in Parijs, waar ze een flat deelde met Grace Jones, toen ook nog model, een carrière als model.

Al snel stond ze in Vogue en Cosmopolitan. Ze was zowat het gezicht van de jaren ’70. In die tijd begon ze een affaire met Bryan Ferry. Ze komt trouwens voor in de video van zijn ‘Let’s stick together’.

In ’77 leerde ze Mick Jagger kennen met wie ze tot ’99 samen was en met wie ze ook vier kinderen heeft. Jagger schreef voor haar ‘Miss you’. Ondertussen leerde ze heel wat beeldende kunstenaars kennen en ging ook kunst verzamelen.

“Rid of things”

Ze trad bijvoorbeeld op in de Warhol TV. Ze kende Warhol trouwens goed en hij vergoede haar met kunstwerken. Lucien Freud portretteerde de naakte Hall toen ze hoog zwanger was. Dit werk wordt het topstuk van de veiling, het wordt geschat op zo’n 340.000 euro. Het is natuurlijk een “Freud” en het gaat om een beroemd naakt, maar heel erg mooi is het werk niet. Hall staat er ronduit lelijk op!

Hall is en blijft een societyfiguur die overal opduikt. Maar haar aardige kunstcollectie wil ze nu wel even van de hand doen. “At a certain age you just want to get rid of things”, legt ze bescheiden uit. De dingen waar ze het over heeft, ondermeer werken van Warhol, Freud, Auerbach en Clemente, zijn goed voor een slordige 1,5 miljoen pond…

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content