Myriag Gewicht

ik heb een gewicht van 2 myriag zie bijgevoegde foto;s . op het internet kan ik niets vinden over dit gewicht. De voet heeft een breedte van 21 cm en boven meet ik 17 cm en is 11 cm hoog. Het gewicht is 20 kg en heeft een ijk in de holte onder het gewicht.

De Myriag.

Dit is toch wel een bijzonder gewicht van een behoorlijke leeftijd. Dit gewicht heeft alles te maken met de beginperiode van de invoering van het metrische stelsel. U herinnert zich waarschijnlijk wel dat de invoering van dit tiendelig stelsel te danken hebben aan Napoleon. Dat klopt deels wel. Eind 18de eeuw trachtte men, in het zog van de Franse Revolutie, de gewichten te vereenvoudigen, te unificeren. Wat ook nodig was, want iedere regio had aparte gewichten, wat voor heel wat problemen zorgde, zeker voor de export van goederen.

Gram.

Men zocht dus oplossingen voor een eenvoudig en uniform systeem. Het kwam er niet in één maal. Men diende ook een basisgewicht te bepalen, eerst zou dit de kilogram zijn, maar op 18 april 1795 besliste de Frans eoverheid dat het de gram zou worden. In die tijd werden ook nog begrippen als ons en pond nog volop gebruikt. Ook andere termen geraakten in de loop van de tijd in onbruik, zoals de Myriag die stond voor 10.000 gram of myriagramme. Het was Napoleon die, eerst als consul en daarna als keizer, ervoor zorgde dat het metrische stelsel overal in zijn rijk werd ingevoerd. Dit zou wel eens een gewicht van de eerste generatie kunnen zijn, vervaardigd in het begin van de 19de eeuw. Twee myriag staat voor 20kg.

Wat is nu de waarde van dit curiosum? Ik denk niet dat er zoveel exemplaren bewaard zijn en vond geen vergelijkingsmateriaal. Maar gietijzer is nooit duur…. ik dacht aan een 150 à 200 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content