Muziekautomaat

Beste meneer Swimberghe, Ik heb een Manneke Pis in een kooitje. Onderaan kun je het opwinden en dan schudt hij alleen van links naar rechts. Kan niet ronddraaien. In het midden zit een wijzer. Kunt U svp zeggen wat dit precies is/is geweest? Ik heb het idee dat er iets ontbreekt. Weet u misschien ook de waarde van deze (souvenir) Manneke Pis ? Hartelijk dank alvast. J.S.

Muziekautomaat.

Ik begrijp uw twijfel. Ik vermoed zo’n beetje dat het Manneke Pis er origineel niet in zat. Het gaat om een vermoedelijk antieke muziekautomaat. In de tweede helft van de 19de eeuw werden heel wat van die muziekautomaten geproduceerd in de vorm van een vogelkooi, met daarin een vogeltje dat een wijsje fluit. Iemand heeft dus het vogeltje vervangen. Misschien kan dit Manneke Pis nu wel fluiten?

Een originele automaat uit de tweede helft van de 19de eeuw kan al snel wat opbrengen, afhankelijk natuurlijk van de uitvoering. Maar dan heb je het over een 600 à 700 euro tot 1500 of meer euro. Dit stuk is enkel nog een rariteit die je op het net wel zou kunnen aanbieden. Het ziet er best wel grappig uit, dus zou het zeker een koper kunnen vinden!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content