Muranoglas in Brussel

Nog tot 11 januari zijn recente creaties in Muranoglas te zien bij designantiquair Marc Heiremans.

Dat de belangstelling voor designglas weer toeneemt, beseft ook Venini, het belangrijkste glasatelier van Murano. Het bouwt nu een grote tentoonstellingsruimte uit bij de Brusselse designantiquair Marc Heiremans.

Murano blijft een toverwoord voor al wie tuk is op glas. In de Venetiaanse lagune waren er al duizend jaar geleden byzantijnse glasateliers waar onder meer mozaïekglas werd geproduceerd. In de dertiende eeuw trok de stad veel ambachtslui aan uit Damascus en Byzantium. Murano, het eilandje naast de stad, werd het glascentrum van Europa. Vanaf 1271 werd het de glasmakers verboden hun kunst buiten de grenzen van de staat te beoefenen. Dat nam niet weg dat er zich overal in Europa Italiaanse glasblazers gingen vestigen, ook in Antwerpen, om er glas à la façon de Venise te produceren.

In de twintigste eeuw was er een wedergeboorte van de productie. Vanaf de jaren dertig en vooral na de Tweede Wereldoorlog werd er prachtig designglas vervaardigd. Murano trok ook veel Scandinavische ontwerpers aan en zorgde ook voor de heropleving van de glasindustrie in Noord-Europa. Naast de ateliers Barovier&Toso en Seguso blijft producent Venini de toon aangeven. Datzelfde Venini gaat nu samenwerken met de internationaal vermaarde glaskenner en -handelaar Marc Heiremans, die trouwens tal van boeken schreef over Italiaans en Scandinavisch designglas.

Nog tot 11 januari laat hij de recentste creaties van het atelier Venini zien, met onder meer ontwerpen van Gae Aulenti, Rodolfo Dordoni, Philip Baldwin, Monica Guggisberg en Ettore Sottsass. Het gaat uiteraard om recente creaties, unica of stukken die op beperkte schaal werden geproduceerd. Het is de bedoeling van Heiremans om verder te werken met Venini, om geregeld tentoonstellingen te bouwen rond specifieke thema’s.

Piet Swimberghe.

De tentoonstelling: Joseph Stevensstraat 25 op de Zavel (Brussel).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content