Mobi Boom: een must voor de designfreak

Een tentoonstelling voor de vintageliefhebber die meer wil weten over de bloeitijd van de moderne design.

De periode tussen 1945 en 1975 was dé bloeitijd van de moderne design. Designfreaks weten dat de jaren ’80 en ’90 een stuk saaier waren. Bovendien was Parijs toen echt hip. De Fransen maakten bijna de beste design ter wereld.

Natuurlijk is dat wat overdreven, want er waren ook fantastische designers in Italië of Scandinavië, of zelfs de States en Brazilië. Maar Parijs was toen toch het kloppende artistieke hart van het Westen, ook voor de architectuur en de beeldende kunst. In het naoorlogse Frankrijk kende de design een boom met tal van namen die ondertussen iconen zijn geworden, zoals Pierre Guariche, Mathieuw Matégot, Jean Prouvé, Olivier Mourgue, Pierre Paulin en Roger Tallon en vele anderen.

Het was ook technologisch een revolutionaire tijd met de doorbraak van tal van nieuwe materialen als kunstrubber, formica, chroomstaal en pvc. Bedrijven als Roche Bobois, Ligne Roset, Airborne en zelfs Prisunic lieten designers grappige ontwerpen maken. Sommige waren gekke experimenten met gedurfde vormen en kleuren. In die tijd ging men ook anders leven.

Dolle jaren ’70

Eerst gaven de surrealistische fifties de toon aan en daarna de dolle jaren ’70. Kortom er valt in de design uit die tijd enorm veel te ontdekken. Wie daar alles over wil weten bezoekt de schitterende tentoonstelling Mobi Boom in het Parijse Museé des Arts Décoratifs (107 rue de Rivoli). De tentoonstelling loopt tot 2 januari 2011. De catalogus wordt een must voor de vintageverzamelaar!

Piet Swimberghe

Tentoonstelling Mobi Boom, van 23 september tot en met 2 januari 2011, Parijse Musée des Arts Décoratifs, www.lesartsdecoratifs.fr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content