Milaan: over het Belgische kunstenaarseiland in Italië

Op een onbewoond eiland in Noord-Italië bezit de Belgische overheid twee kunstenaarsresidenties.

Deze week verzamelt iedereen die in de wereld ook maar iets te maken heeft met design in Milaan. Wat gaan Belgische designers dan zoeken op een onbewoond eiland in het Comomeer?

Isola Comacina ligt op bijna twee uur rijden en tien minuten varen of zwemmen van Milaan, is een voorschot groot (zeven hectare) en blijkbaar het enige eiland in Lago Como. Behalve een kerk, enkele antieke ruïnes en een kitscherig restaurant met een wall of fame (George Clooney woont in de buurt, de mens moet ook eten) staan er drie huisjes, hutten bijna, in hout en baksteen.

Ze werden net voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de rationalistische architect Petro Lingeri. Twee ervan zijn in handen van de Belgische overheid. Ze waren destijds bedoeld als kunstenaarsresidenties, blijkbaar op initiatief van koning Albert, die de uitwisseling tussen Belgische en internationale kunstenaars wilde bevorderen.

Omscholing

De huisjes zijn sinds de late jaren zeventig aan hun lot overgelaten, maar werden onlangs gerenoveerd en krijgen nu opnieuw hun oorspronkelijke functie. Het project wordt begeleid door een stichting, die designer Alain Berteau aantrok om de huisjes in te richten met Belgisch design. Voorbeelden: lampen van Sylvain Willenz voor Established & Sons, een mini-ingebouwd keukentje van Berteau zelf voor Obumex, stoelen van Maarten Van Severen voor Vitra, et cetera.

Er staat zelfs en prototype: een elektrisch kacheltje dat tegelijk salontafel is, van radiatorfabrikant Jaga. De meeste meubels werden per helikopter op Isola Comacina gedropt (want te zwaar voor de sloepen die naar het vasteland varen). Komende zomer nemen de eerste kunstenaars hun intrek op het eiland en het is ook de bedoeling dat er tijdens de designweek van april evenementen worden georganiseerd rond design.

Wij zoeken intussen naar een manier om ons tegen volgend jaar tot kunstenaars te herscholen. Een designverslag in kwatrijnen, begeleid door triangel? Hm.

Jesse Brouns en Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content