Meubels Eileen Gray onder de hamer

Bij veilinghuis Pierre Bergé et Associés gaan op 17 juni vier meubelstukken van de Ierse kunstenares en architecte Eileen Gray onder de hamer.

Bij veilinghuis Pierre Bergé et Associés op de Brusselse Zavel gaan op 17 juni vier meubelstukken van de Ierse kunstenares en architecte Eileen Gray onder de hamer. De vier stukken komen uit een Franse privécollectie. Het gaat om een bureau, een lage boekenkast, een krukje en een pronktafeltje.

“Deze meubels kwamen nog maar pas boven water en dit type creaties van Eileen Gray -waarbij veel aandacht is besteed aan de lijnen en rondingen- zijn bijzonder zeldzaam op de markt”, zegt Marie Le Tallec, persverantwoordelijke bij Pierre Bergé et Associés. “Vandaar dat de waarde van het bureau erg hoog geschat wordt. We verwachten dat het tussen de 2,5 en 3,5 miljoen euro zal opbrengen”.

Eileen Gray (1879-1976) bracht haar kindertijd door in Londen, maar het was in Parijs dat ze haar eerste ontwerpen realiseerde en haar eerste galerij opende. Haar meubels, interieurs en architecturale projecten worden als zeer avant-gardistisch beschouwd voor het begin van de twintigste eeuw. Ze werd op die manier een pionier van de Modern Movement in de architectuur en de meest representatieve ontwerpster voor het keerpunt in de decoratieve kunsten.

Ook in de onlangs geveilde kunstverzameling van Yves Saint Laurent zat een stuk van Eileen Gray. De ‘drakenstoel’ ging voor 22 miljoen euro van de hand.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content