Met een flinke zweepslag wordt art nouveau opnieuw wakker bij Antwerps veilinghuis Bernaerts

© Bernaerts

Het Antwerpse veilinghuis Bernaerts verrast ons met een prachtige collectie art nouveau kunst, bovendien een Antwerpse verzameling. Met deze uitmuntende verzameling zet Bernaerts deze stijl opnieuw op de kaart. Voor wie goed in de slappe was zit en wat duiten over heeft is dit een gouden tip.

Voor wie het even vergeten is: art nouveau is de sierlijke kunst die geproduceerd werd rond 1900. Op dit moment ging het Europa voor de wind, België was een van de rijkste landen van de aardkluit, en er werden voor de interieurs van de rijken prachtige objecten geproduceerd in de elegante zweepslagstijl die art nouveau of ook wel Jugendstil wordt genoemd. De natuur, met veel takken, bladeren, bloemen, vogels en insecten bleek een onuitputtelijke inspiratiebron. Men hield toen ook van rijke interieurs vol objecten. Men was tuk op kleurrijk glaswerk, meubels vol snijwerk en elegant zilverwerk uit ateliers met ronkende namen als Gallé, Argy-Rousseau, Daum, Lalique, Majorelle of Meisenthal.

Eerste revival: de collectie Bax

Na 1940 geraakten de art nouveau en de daaropvolgende art deco in de vergetelheid, om in de jaren ’70 en ’80 te worden herontdekt. Grote veilinghuizen als Christie’s en Sotheby’s verkochten het glas van Gallé en Daum toen over de hele wereld aan topprijzen die opliepen tot vele tienduizenden euro’s of meer. Destijds waren vooral de Japanners daar tuk op. Ook het veilinghuis Bernaerts profiteerde van de hype en organiseerde zelfs simultane veilingen in Antwerpen en Tokyo. Maar deze revival viel in de loop van de jaren ’90 stil. Veel art nouveau werd goedkoper en werd ook minder druk geveild. De Antwerpse verzamelaar Arthur Bax, een vooraanstaand tandtechnicus, bracht in de loop van die jaren zijn collectie bijeen, een ware topverzameling van internationale klasse. Deze verzamelaar kocht geen doordeweekse Gallé vazen, maar koos voor unica en telde daar destijds fortuinen voor neer.

Nieuwe revival: nu

Nu pakt het veilinghuis Bernaerts, op maandag 13 juni, uit met de veiling van de Collectie Arthur Bax. Het is heel lang geleden dat we nog een volledige catalogus zagen met enkel art nouveau en art deco. Wijst dit niet op een ommekeer in de kunst- en antiekmarkt? Eigenlijk wel. De grote antiquiteiten, zoals grote meubels, doen het niet goed, maar de verzamelobjecten zijn helemaal de retour, aldus Christophe Bernaerts. Het publiek dat mooie siervoorwerpen van hoge kwaliteit zoekt groeit aan. Dit is ook het moment, want de prijzen zijn vooralsnog laag. In de collectie Bax zitten er stukken die destijds, in de gloriejaren van rond 1990, op vele tienduizenden euro werden geschat, die nu zullen worden verkocht voor 5000 à 6000 euro. Met andere woorden: voor wie van elegantie houdt en net wat centen wil investeren is de top art nouveau en art deco zeker een gokje waard.

Topkwaliteit

In de collectie Bax gaat het zeker om topkwaliteit van de grote namen als Gallé, Daum, Décorchemont of Almaric Walter. Er zit heel wat tussen dat eigenlijk ook moeilijk te vinden is op de markt, omdat speurneus Arthur Bax er jarenlang naar heeft gezocht. Dit maakt de veiling extra aantrekkelijk. Hij heeft er destijds beslist meer voor opgehoest dan dat je er nu voor betaalt. Maar net nu de markt voor dit soort antiek weer aantrekt, kan deze veiling een buitenkansje zijn. Er is in ieder geval al behoorlijk wat belangstelling. De expo gaat dit weekend door, van donderdag 9 juni tot en met zondag 12 juni van 10 tot 18u. De veiling gaat zelf door op maandag 13 juni om 19u.

Info: www.bernaerts.be

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content