Memorabilia van wereldberoemd auteur Marcel Proust onder de hamer

Een archieffoto van Marcel Proust © -

Het zal wel de laatste keer zijn ooit dat een archief van dit kaliber, met foto’s en manuscripten van de legendarische auteur Marcel Proust, wordt geveild. Voor de liefhebber is het de laatste kans om een Proustsouvenir te bemachtigen.

Sotheby’s veilt op 31 mei 120 loten uit de collectie van zijn achterkleinnicht Patricia Mante-Proust. Veilingen van memorabilia van grote schrijvers zijn hoogst zeldzaam. De reden ligt voor de hand: de meeste archivalia vinden snel hun weg naar een archief of museum. Er zit lang niet zoveel in privéverzamelingen en er komt ook niet zo heel veel van op de markt, zeker niet als we het hebben over niemand minder dan Marcel Proust (1871 – 1922). De illustere Franse romancier en essayist was de auteur van onder meer “A la recherche du temps perdu”.

Waar komt deze collectie nu precies vandaan? Marcel Proust had zelf geen kinderen, maar zijn broer wel. En via deze lijn belandde het archief bij zijn achterkleinnicht Patricia Mante-Proust. Het is deze jonge dame die het archief, goed voor 120 loten op 31 mei laat veilen bij Sotheby’s te Parijs.

Het archief omvat heel wat familiefoto’s, brieven aan zijn vader, manuscripten en eerste edities. Eerder schonk de familie heel wat aan het Musée Marcel Proust in Illiers-Combray, dat trouwens een bezoek waard is. Je kunt er ook van op aan dat zelfs de veilingcatalogus een collectors item wordt. (PS)

Voor meer info: www.sothebys.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content