Martin Szekely

Wie. Een van de meest discrete Franse designers. En tegelijk enorm succesvol: van zijn Perrier-glas werden maar liefst twaalf miljoen exemplaren gemaakt.

Hoofdkwartier. Parijs.

Stijl. Deels industrieel, deels topraffinement.

Samengevat. De draagwijdte van Szekelys werk is enorm: hij ontwerpt zowel schakelaars (voor specalist Legrand) en elektriciteitspylonen (voor EDF) als stukken in extreem gelimiteerde oplage (met name voor de prestigieuze galerie Kreo in Parijs). Opvallend: Szekely heeft weinig of geen werk in productie bij de vertrouwde meubelfabrikanten. Zijn werk wordt nu eens op grote schaal verdeeld (het Perrier-glas, of stadsmeublair voor Decaux), dan weer beperkt tot de luxesector. Tot zijn curriculum behoren projecten met champagnemerk Dom Pérignon, zilverhuis Christofle en Hermès. Szekely, zoon van een Hongaarse beeldhouwer, liep school aan de Ecole Boulle en de Ecole Estienne in Parijs. Hij begon zijn ontwerpcarrière met de gereputeerde galerie Neotu. In 1987 werd hij verkozen tot ontwerper van het jaar door het Salon du Meuble, en in 1998 heeft Le Grand Hornu een belangrijke tentoonstelling gewijd aan zijn werk.

Quote. “Ik werk tegenwoordig conceptueler dan vroeger het geval was. Ik wil producten ontwerpen die iedereen kan begrijpen.” Szekely in L’Express.

Top 5. Glas voor softdrinkgigant Perrier, tot vandaag gebruikt in bijna alle Franse cafés; de chauffeuse Domo, uitgebracht door het kleine Franse huis Domeau & Pérès in 2004, was een van Szekelys eerste meubels op de markt; Table (AK), houten tafel in een beperkte oplage van acht exemplaren, voor Galerie Kreo; Cork, een stoel, opnieuw voor Kreo, zij het dit keer niet in gelimiteerde editie; de romantische Love Seat voor de Parijse bioscoopketen MK2, met plek voor twee personen.

Leesvoer. Martin Szekely, uitgegeven door Editions Images Modernes en Editions Kreo, 2003.

Website. www.martinszekely.com

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content