Marollenwijk krijgt collectieve moestuin

© Serge Marteaux

Het verenigingsnetwerk ‘Plantation’ krijgt de Bruocsella Prijs 2010 voor de aanleg van een collectieve moestuin.

Het verenigingsnetwerk ‘Plantation’ krijgt de Bruocsella Prijs 2010 voor de aanleg van een collectieve moestuin.

Je eigen groenten kweken is, ook in de stad, terug in. Na de aanleg van een moestuin bij sociale woonwijk ‘Meiboom’ bij Brussel Congres krijgt nu ook de Marollenwijk zijn exemplaar. Die stadslandbouwzone moet verschijnen op een verlaten betonnen esplanade van ongeveer 5000 vierkante meter. Die ligt achter de Haard van de Visitandinen.

Net als bij Brussel Congres wil het project de sociale cohesie van de buurt bevorderen. Het wil de bewoners een identiteit geven. Voor het project slaan tien verenigingen, namelijk De Brigittines, Solidarité des Marolles, het bewonerscomité Visitandinen, Le début des Haricots, Anna Rispoli, Recyclart, jeugdhuis 88, Les Ateliers populaires, het Théâtre des Tanneurs en Agenda 21, de handen in elkaar.

Stedelijke samenhorigheid

Om de omwonenden aan te moedigen bestaat de eerste fase uit workshops rond tuinieren. De tweede fase omvat de heraanleg van de uitgestrekte reusachtige plaat aan de achterkant van de Haard van de Visitandinen tot een heuse kweektuin, met gemeenschappelijke mobiele moestuinen die kunnen benut worden.

Op termijn is het de bedoeling dat de omwonenden de gemeenschappelijke stadslandbouwruimte zelfstandig kunnen gebruiken. Een gevoel van verantwoordelijkheid en samenhorigheid creëren is het doel.

Bruocsella reikt zijn prijs al voor het achtste jaar op rij uit. De organisatie beloont op die manier projecten die bijdragen tot de aanleg, renovatie of het behoud van onbeschermd erfgoed in de stad. De Club Bruocsella is ontstaan op initiatief van de vzw Prométhéa en telt momenteel achttien mecenasbedrijven.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content