Marmeratelier Tondat wint publieksprijs ‘Ambacht in de Kijker’.

Architecten kennen uiteraard het Eeklose marmeratelier Tondat dat een reputatie heeft voor de aanmaak van terrazzo en marmermozaïek, maar nu heeft ook het grote publiek hen ontdekt, nu het atelier de publieksprijs krijgt van de wedstrijd Ambacht in de kijker.

Het verhaal van dit atelier heeft een historisch luik, want grootvader Tondat, afkomstig uit Noord-Italië, vestigde zich toen in ons land om marmer- en terrazzovloeren te maken. Het bedrijf werd uitgebouwd door Romano Tondat, de vader van Nino Tondat die de publieksprijs ontving en zijn broer Gino. Vader Romano is op nu op rust, zijn zoons, ruim de derde generatie dus, zet de traditie voort. Wellicht gaat het om een oudere traditie, want hun voorvaders waren al generaties langer actief in de marmerbewerking. Het atelier is gespecialiseerd in de terrazzo, hier soms ook granito genoemd, vloeren gemaakt uit afgeslepen stukjes marmer, en mozaïek. Nino staat niet alleen in voor de terrazzovloeren, hij maakt ook marmermarqueterie en marmersculptuur. Zijn broer Gino is alom bekend als de mozaïekspecialist.

Het huis Tondat realiseert zowel nieuwe vloeren als restauraties in heel België en Nederland. Hun technieken zijn door en door ambachtelijk en traditioneel. De publieksprijs is in ieder geval een leuke ruggensteun voor dit creatieve bedrijf dat moeiteloos de tijd trotseert. (PSW)

In het jubileumnummer van het tijdschrift Nest (juni 2012) staat er een uitgebreide reportage over het atelier Tondat. Daarin worden ook de verschillende technieken duidelijk besproken en worden ook realisaties getoond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content