Markt wordt overspoeld door valse prenten van beroemde meesters.

Prent van Marc Chagall: echt of vals? © d

Als Knack lezers zijn wij grote fan van uw rubriek. Het deed ons zelfs aanzetten om U deze mail te sturen. Ongeveer 10 jaar geleden kocht mijn mama een schilderij op een veiling. Jaren lag ze in de kelder, gezien we niet wisten waar ze te hangen. Tot we een antiekbeurs bezochten, en meer werken van dezelfde schilder (zelfde genre) zagen hangen.

Nu is onze vraag: Denkt U dat dit een origineel werk is of een goede kopie? Wat zou deze waard zijn? En wat betekent E.A, dat links onderaan op het schilderij te zien is?

Prenten van Marc Chagall.

Het gaat om kunstenaar Marc Chagall (1887 – 1985) die in de twintigste eeuw een hele carrière uitbouwde in Europa, de States en Israel. Hij is een van de grote tenoren van de vorige eeuw en wordt in één adem genoemd met Picasso, Matisse en vele anderen. Hij produceerde aardig wat prenten, litho’s en aquatinten. Maar veel van wat er wordt aangeboden is niet authentiek, het gaat om vervalsingen. De markt wordt immers nog steeds overspoeld door valse prenten van Salvador Dali, Joan Miro en Marc Chagall. EN vele anderen…… Ik vrees er voor dat dit een authentieke prent is van Chagall. Nog dit: E.A. staat voor “épreuve d’artiste” of eigen afdruk. Alsof het gaat om een afdruk die de kunstenaar voor zichzelf maakte…..klopt niet! U kunt de prent altijd laten zien aan de expert van een veilinghuis of antiquariaat. De authentieke prints gaan op veiling makkelijk duizenden euro’s, de vervalsingen niet eens 300 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content