Marcel Wanders

Wie. De Nederlandse ‘zoon’ van Philippe Starck.

Hoofdkwartier. Amsterdam

Stijl. Barok op zijn Nederlands.

Samengevat. Wanders, geboren in 1963 in Boxtel, brak door met de Knotted Chair, een geknoopte stoel die werd uitgebracht door Droog Design in 1996 (Wanders was een van de vroegste en belangrijkste medewerkers van Droog). Sindsdien heeft hij voor de crème van de Europese meubelindustrie gewerkt: B&B Italia, Poliform, Moroso, Flos, Boffi, Cappellini en vooral ook Moooi, een designlabel dat hij in 2000 heeft helpen op te richten. Moooi is intussen grotendeels in handen van de Italiaanse reus B&B Italia, maar Wanders is nog steeds art director van het merk. In 2005 begon hij met chef Peter Lute de Lute Suites, een vernieuwend hotelconcept. Hij ontwierp ook een restaurant in Rotterdam (Blots) en een conglommeraat van bar, lounge en privéclub, Thor, voor het Hotel on Rivington in New York. Hij werkt aan de inrichting van een Villa Moda-winkel in Bahrein (opening voorzien in 2008) en Mondrian Hotels in South Beach (2008) en Las Vegas (2009-2010). Het opinieweekblad HP De Tijd noemde Wanders in December 2007 een van de 100 meest invloedrijke Nederlanders.

Quote. “Stijl is een uitvinding van onzekere mensen.” Wanders op zijn website.

Top 5: Knotted Chair, ontworpen voor Droog Design, later opgenomen in de collectie van Cappellini; Zeppelin, een lamp voor Flos; Patchwork, een reeks van 30 verschillende borden op basis van de traditionele collectie van Royal Tichelaar Makkum; Airborne Snotty, een vaasje geïnspireerd door snot, bij Cappellini; Pebbles, stoeltjes/containers voor Magis.

Leesvoer. In 2005 stelde Wanders The Internation Design Yearbook samen. Wanders Wonders: Design For a New Age, geeft een beknopt overzicht van zijn vroegste werk (010 Publishers, 1999).

Website. www.marcelwanders.com

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content