Make-over voor Londense dubbeldekker

De bekendste aller bussen krijgt een make-over. In 2011 rijdt de nieuwe rode dubbeldekker door Londen.

De bekendste aller bussen krijgt een make-over. Vanaf 2011 toert de rode, Londense dubbeldekker met een spiksplinternieuw design door de straten van de Britse hoofdstad, klaar voor het volgende decennium.

De Londense openbare vervoersmaatschappij Transport for Londen ging via een wedstrijd op zoek naar het beste ontwerp. Er kwam een dubbele winnaar uit de bus: autoproducent Aston Martin en architect Foster+Partner delen de eerste prijs met busdesigner Capoco Design. Beide modellen zullen door busbouwers ontwikkeld worden.

Het team van Aston Martin en Foster vertrok ‘van binnenuit’ en vroeg passagiers, chauffeurs en conducteurs naar hun noden alvorens aan de slag te gaan. Het resultaat is een bus die dankzij zijn vorm makkelijk door de drukke en wisselend straten van Londen kan rijden. De innovatieve technologie maakt het mogelijk vlot manoevres op scherpe hoeken uit te voeren. Voor de passagiers moet de bijzondere stoffering een ‘woonkamergevoel’ oproepen, net als de warme verlichting en de houten vloeren (zoals in de oorspronkelijke Routemaster). De bus zou ook nauwelijks uitstoot veroorzaken dankzij ingebouwde zonnepanelen op het glazen dak.

Capoco werd door de jury vooral geloofd omdat zijn ontwerp technisch “excellent” is en “het beste van de traditie en nieuwe technologie” combineert. Zo moet een hybride, elektrische systeem brandstof besparen en maakt een lage opstap de bus ook toegankelijk voor mindervaliden. Anderzijds behoudt het ontwerp de motor vooraan en het klassieke open platform achteraan.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content