Maarten Baas eert mensenrechtenactivist Liu Xiaobo

© Frank Tielemans

Maarten Baas ontwerpt ‘The Empty Chair’ voor Amnesty International.

De Nederlandse topdesigner Maarten Baas heeft op verzoek van Amnesty International een kunstige stoel ontworpen.

Met het kunstwerk wil Amnesty International Liu Xiaobo, de Chinese mensenrechtenactivist en Nobelprijswinnaar voor de Vrede, eren. Liu Xiaobo, die in China een celstraf van 11 jaar uitzit voor het ‘ondermijnen van de Chinese staat’, kon in 2010 zelf niet aanwezig zijn op de officiële prijsuitreiking. ‘The Empty Chair’ van Baas symboliseert die lege stoel.

Maar de kunstige stoel wil vooral opnieuw de aandacht vestigen op de toenemende onderdrukking van schrijvers, journalisten, beeldende kunstenaars en activisten in de Volksrepubliek China. Sinds de uitreiking van de Nobelprijs aan Liu werden zij immers steeds vaker het slachtoffer van ernstige mensenrechtenschendingen. De vijf meter hoge rug van de stoel is een ladder die naar de hemel lijkt te reiken. Ze staat symbool voor het verlangen naar vrijheid.

‘The empty chair’ van Baas zal op 28 mei 2011 te zien zijn tijdens de festiviteiten voor de 50ste verjaardag van Amnesty International in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Daarnaast zal het ontwerp binnenkort ook beschikbaar zijn in de vorm van een exclusieve speld.

Tine Vandeweyer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content