Maak van de badkamer een wellnessruimte

© iStock

Wellness, welzijn, welbehagen… In de badkamer heeft dat vaak meer te maken met sfeer en een bepaalde geestesgesteldheid dan met dure toestellen en inrichting. Er zijn heel wat slimme oplossingen om van het bad een feest voor alle zintuigen te maken.

Wellness, welzijn, welbehagen… In de badkamer heeft dat vaak meer te maken met sfeer en een bepaalde geestesgesteldheid dan met dure toestellen en inrichting. Er zijn heel wat slimme oplossingen om van het bad een feest voor alle zintuigen te maken.

Meer en meer is baden zowel iets voor het lichaam als voor de geest. In feite gaan we zo ook terug naar de bron. De Romeinen gingen naar de thermen, een collectief gebeuren dat een sociale én een hygiënische rol had. Het water was er altijd verwarmd. Het woord ’thermen’ komt overigens van het Griekse thermos , dat warm betekent. De Grieken zelf gebruikten voor deze baden dan weer het woord balneion , vandaar het woord balneotherapie. De eerste bekende thermen zijn die van Agrippa (26-29 na Christus). Vanaf dat moment worden de baden beschouwd als plaatsen die zowel een lichamelijk als geestelijk doel hebben.

Toen later de grote pestepidemieën uitbraken, geloofde men dat het warme water allerlei kwalen en ziektes overbracht. De zeldzame keren dat men zich toch waste, gebeurde dat met koud water. In de eeuw van de Verlichting zetten artsen en wetenschappers zich af tegen deze ongegronde beschuldigingen en herwon het vloeibare element langzaam zijn status. In de eerste plaats bij de rijken, die bij wijze van kuur enkele malen per jaar ‘het water opzochten’. Echt democratisch werden de geneugten van het baden pas toen het zwemmen in zee populair werd en het betaald verlof werd ingevoerd.

De badkamer als minispa

Tegenwoordig willen we allemaal, zinnelijk en individualistisch als we zijn, iedere dag lekker thuis van ons bad genieten, ontspannen en aan onze conditie werken. Hoewel niets zo ontspannend is als een dagje balneotherapie in de thermen of een kuurcentrum, blijft dat toch een uitzondering. Om van het bad vaker een heerlijk relaxmoment te maken, kun je je badkamer omtoveren tot een minispa, waar alle zintuigen verwend worden. Niet alleen ogen en oren, maar ook de reuk en tastzin. Om efficiënt te herbronnen moet je er inderdaad voor al je zintuigen een feest van maken. Gedempt licht, geurkaarsen, een zacht muziekje, melkbad, bruiszeep, fricties en massages, essentiële oliën, Dode Zeezout… Zo creëer je een zachte cocon waar je heerlijk kunt ontspannen.

Demp het licht en steek een paar geurkaarsen aan. Kies kaarsen van goede kwaliteit om de lucht binnenshuis, die soms vuiler kan zijn dan de buitenlucht, zuiver te houden. Ontspannen in een vervuilde atmosfeer is niet mogelijk ! Verlucht de ruimte dus goed en zuiver de lucht met een spray op basis van essentiële oliën.
Kies bijvoorbeeld de zuiverende spray van Pranarôm met 13 essentiële oliën van Madagaskar of Assaini’Spray. Ook met poeder geparfumeerd Papier d’Arménie is een goede keuze. Dit is de oudste luchtverfrisser die de mens kent en het recept is nog altijd onveranderd. Wat u zeker eens moet proberen, is het Papier d’Arménie van parfumeur Francis Kurkdjian (in de biowinkel). Houten geurstokjes hebben dan weer het voordeel dat ze gezond zijn en lang een subtiele geur verspreiden. Wierook werkt heel ontspannend, maar is tegelijk ook wel vervuilend !

Kleurentherapie

Je kunt thuis heel goed aan kleurentherapie doen met een lamp die licht van een steeds wisselende kleur verspreidt (bijvoorbeeld de LivingColors van Philips). Elke kleur heeft haar eigen weldadige werking. Rood is warm, doet de huid spannen en werkt stimulerend. Oranje en geel werken als tonicum en optimaliseren de verhouding tussen lichaam en geest. Blauw, een koele, beeldende kleur, werkt verfrissend en ontspannend en verbetert de leverfuncties (deze kleur wordt ook gebruikt bij de behandeling van geelzucht bij zuigelingen). Groen kalmeert, ontgift en harmoniseert de emoties, en zorgt voor een betere slaap. Paars is een koude kleur, die heilzaam werkt bij spierkrampen en angstgevoelens vermindert.

U hebt misschien al gemerkt dat er in spa’s en verzorgingsinstituten altijd een zen-achtig muziekje op de achtergrond klinkt, dat beelden van de natuur oproept. Dat helpt om te ontspannen en te stoppen met tobben en piekeren.

Denken aan de smaak

Niet dat u ervan moet eten, maar bepaalde douchegels van bijvoorbeeld Roger&Gallet, Klorane of Petit Marseillais denken aan de smaak. Zorg ook voor een kopje ayurvedische thee en gedroogd fruit om uw body te hydrateren en een flinke dosis essentiële vetzuren in te slaan, die een echte weldaad zijn voor de huid.
Wat u voelt is minstens even belangrijk. Leg warme handdoeken en een donszachte badjas klaar, leg een opblaasbaar kussentje in de nek, zorg voor een plantaardige spons, milde en streelzachte texturen, ouderwetse zeep, die zo heerlijk over de huid glijdt, en, waarom ook niet, rozenblaadjes in het water… Let bij dit alles op de kwaliteit, lichaam en geest zullen er zich uitstekend bij voelen.

Hamam

Na het bad is het, net als in het Middellandse Zeegebied, tijd voor de hamam. En dus voor een frictie met rhassoul (groene zeep). Breng op haren en lichaam plantaardige olie aan en laat die inwerken. Arganolie is rijk aan in vet oplosbare vitamines en ideaal voor de zeer droge huid. Macadamiaolie zit boordevol omega 6-vetzuren voor een diepwerkende hydratatie en stimulatie van de huid. Gebruik bijvoorbeeld plantaardige oliën van Pranarôm of Clarins. Afspoelen onder de douche en daarna een frictie met een ‘kassa’-handschoen of, als u dat te hard vindt, een bloem van tule.

Deze peeling bevordert de bloeds-omloop, ontspant de spieren, elimineert giftige stoffen en vernieuwt de hoornlaag van de huid. De cellen krijgen meer zuurstof en de huid meer glans ! Om te draineren en af te slanken kunt u de beroemde pain de massage met masserende stekels van Jeanne Piaubert gebruiken. U kunt dit eventueel nog combineren met een gelaats- en lichaamspeeling, zoals de honderd procent natuurlijke methode van het vinotherapiemerk Sylvitis Therapy.
Hierna is het tijd voor een lichaamsmassage met een product-textuur naar keuze : crème, milk of droge olie (Huile Divine Caudalie, Huile Prodigieuse Nuxe, NutriExtra Vichy). Werk hierbij altijd in de richting van de lymfedrainage, dus van de tenen en handen naar het hart toe. Sommige geurkaarsen veranderen in massageolie (Plante System, Sultane de Saba, Erborian…).

VIRGINIE DRAELANTS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content