Londense expo Sanderson is inspiratie-tsunami

© John Piper

Met ‘Very Sanderson’ brengt het Fashion en Textile Museum een erg Britse, maar verfrissende tentoonstelling.

Onder de leuke titel ‘Very Sanderson’ pakt het Fashion en Textile Museum in Londen uit met een prachtige tentoonstelling van het textiel en behangselpapier van de beroemde Britse producent Sanderson.

Wat hebben de Britten toch een verbeelding! Wie denkt dat Britten vroeger enkel zwoeren bij traditionele interieurs à la Laura Ashley, heeft het mis. De grote overzichtstentoonstelling van wat het huis Sanderson ooit heeft geproduceerd bewijst het tegendeel.

Dit verhaal begint al in 1860 op het moment dat het bedrijf door Arthur Sanderson werd opgericht. Kort daarna stuurde het Arts & Crafts-motieven de wereld in.

Inspiratie-tsunami

Maar daar bleef het niet bij, want in de jaren ’20 werd alles bijvoorbeeld jazzy gekleurd. En de fifties dan, wat een fantasie! Toen werkten ze met bijzonder vindingrijke ontwerpers die de gekste motieven bedachten, van geometrische patronen à la Mondriaan tot wapenschilden in fifties stijl.

En dit alles in schitterende kleuren die weer helemaal actueel zijn, van beige en koffietinten tot flashy roze of vaal geel. De kleuren waarmee vroeger ook de Engelse auto’s werden bedacht. Voor jonge ontwerpers is deze expo een inspiratie-tsunami!

Piet Swimberghe

De expo Very Sanderson loopt van 19 maart tot 13 juni in het Fashion and Textile Museum, 83 Bermondsey Street, Londen.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content