Logeren in een ronde woestijnoase

Het Amsterdamse architectenbureau VMX Architects ontwierp een rond Hilton Hotel voor Ordos in Centraal-MongoliÔ.

Na het spectaculaire Olympische ‘vogelnest’-stadion krijgt China nog een staaltje hoogstaande ‘cirkelarchitectuur’. Het Amsterdamse architectenbureau VMX Architects ontwierp een rond Hilton Hotel voor Ordos, in Centraal-MongoliÔen won daarmee een internationale designwedstrijd.

Het ronde Ordos Hilton Hotel krijgt een oppervlakte van 32000 m² en zal beschikken over 300 hotelkamers, restaurants, bars, vergaderzalen en een sportcentrum. De architecten werden verplicht zich te houden aan het plan van de ruimtelijke ordening . Ze moesten zich beperken tot drie verdiepingen. Met een cirkelvormige structuur worden de afstanden tussen de faciliteiten toch beperkt. Het midden van de cirkel wordt gedeeltelijk overdekt met een glazen dak om de gasten te beschermen tegen het gure klimaat. Vanuit de lucht lijkt het hotel op een bloem, als een oase in het ongerepte woestijngebied.

De cirkel is bovendien niet toevallig gekozen als basisplan voor het hotel. De ronde vorm speelt een belangrijke rol in de cultuur van MongoliÔ. Enerzijds is het een verwijzing naar de zon, een belangrijk Mongolisch symbool, en de maan, verwijzend naar het aangrenzende ‘Moonlake’. Anderzijds refereert de cirkel naar de ‘yurt’, een traditionele tentsoort van rondtrekkende nomaden in Centraal-AziÔ.

Annelien Boens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content