Limburgse Peter Donders behaalt wereldprimeur

© Peter Donders

Met zijn C-Bench en C-Stone tilt Peter Donders de toepassing van carbon op een hoger niveau.

Het is bijzonder licht, maar tegelijk enorm stevig. Niet voor niets is carbon zowel in de Formule 1-wereld als in de ruimtevaart een erg populair materiaal. Ook designer Peter Donders ging ermee aan de slag. Met de C-Bench en de C-Stone als resultaat.

Voor het ontwerp flirtte Donders met de grenzen van het materiaal en de technologie. Qua techniek en productiemethode vormen C-Bench en C-Stone dan ook een wereldprimeur. Het innovatieve ligt vooral in het wikkelen van de carbonfiber volgens vooraf bepaalde patronen. Daardoor kan Donders meerdere identieke versies van een ontwerp creëren. De mal, waarrond de carbonstroken gewikkeld worden, kan verwijderd en dus opnieuw gebruikt worden.

Voor de creatie van één exemplaar van de C-Bench was zo’n 350 meter carbonfiber nodig. Het resultaat is een meubel dat er niet alleen bijzonder licht uitziet, maar dat met zijn zes kilo ook echt is. Toch kunnen zowel de C-Bench als de C-Stone gemakkelijk het gewicht van een volwassene dragen.

Kalligrafie in 3D

Wereldwijd hebben bloggers de C-Stone en C-Bench dan ook al opgepikt. Zo noemde Rob Cassy van The Garden Design Journal de ontwerpen ‘kalligrafie in 3D’. En ook collega-designers feliciteerden Donders met zijn ontwerp. “Zowel de Nederlandse ontwerper Marcel Wanders als de mensen van Flanders DC belden me laatst nog om me proficiat te wensen”, vertelt Donders.

Op de designbiënnale Interieur presenteerde Donders zijn ontwerpen voor het eerst aan het grote publiek. Al zijn de innovatieve meubels door hun prijskaartje, zo’n 25.000 euro, wellicht niet voor dat grote publiek weggelegd. Van elk ontwerp worden er dan ook maar tien geproduceerd.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content