Leuke vondst

We bezitten een schets gesigneerd H. Van Meegeren. Gaat het om de beroemde vervalser?

Wat een boeiende schets! Dit is inderdaad een werkje van de wereldvermaarde vervalser Han van Meegeren (1889-1947). Zijn werk is toch vrij zeldzaam,dus is het niet vanzelfsprekend dat u dit bezit.
Het verhaal van van Meegeren is bekend, maar toch de moeite waard om er even de grote lijnen van op te rakelen. Hij had een degelijk tekentalent, maar slaagde er niet in om een eigen oeuvre met veel persoonlijkheid neer te poten. Maar van Meegeren kon blijkbaar wel goed nabootsen. Dat deed hij al tijdens zijn studies. Maar in de jaren ’30 wilde hij wraak nemen op de kunsthandel en kunstcritici door hen, via tussenpersonen, vervalsingen voor te schotelen. HIj voelde zich een miskend talent. Hij begon met pastiches te schilderen in de stijl van Frans Hals. Deze werkjes geraakten blijkbaar vlot verkocht. Hij verfijnde zijn knepen en begon ook werken te schilderen in de stijl van de toen zeer gewaardeerde zeventiende-eeuwse meester Johannes Vermeer. Zijn pastiches werden de hoogte in geprezen door gerenommeerde kunstcritici die in de volle overtuiging waren dat het om authentiek 17de-eeuws werk ging. Uiteindelijk slaagde van Meegeren er in om een heleboel verzamelaars en musea om de tuin de leiden. Tijdens de oorlog verpatste hij ook, via via, werk aan de kunstverzamelaar-dief Hermann Goering. Na de oorlog werd van Meegeren beticht van collaboratie. Hij zou immers Nederlands patrimonium hebben verkocht aan de vijand. Daar stond de doodstraf op! Maar van Meegeren bekende dat het om vervalsingen ging. Echt geloven deed men hem aanvankelijk niet. Hij moest voor de rechtbank tonen hoe hij zo’n vervalsing vervaardigde. Uiteindelijk kreeg hij maar een jaar cel. Maar ook na zijn dood waren er kenners die beweerden dat sommige van zijn werken toch 17de-eeuws waren….
Deze schets is qua techniek en picturaliteit niet goed of bijster interessant. Maar wel de handtekening is leuk en maakt er toch iets gezocht van. We schatten de waarde op 750 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content