Les Liaisons Dangereuses Geneve

Een paar jaar geleden heb ik op een rommelmarkt voor een paar euro’s deze oude druk (1786) van Les liaisons dangereuses van Choderlos de Laclos gekocht. Zoals u kunt zien is het boekje in niet al te beste staat, en er ontbreken 2 pagina’s vooraan het boek. Zou dit nog enige waarde kunnen hebben? Het betreft hier de eerste ’tome’.

Pierre Chodrlos de Laclos.

Dit beroemde boekje werd geschreven door Pierre Choderos de Laclos (1741 – 1803). De eerste editie verscheen in 1782, maar was zo’n succes dat er al snel nieuwe edities verschenen op verschillende plaatsen, ook in Amsterdam en Genève. Kortom het erotische boek was een succes!

Het verhaal gaat over burggraaf de Valmont en Markiezin de Merteuil, die, beiden nogal decadent, een weddenschap aangaan. De burggraaf wordt uitgedaagd om met Madame de Tourvel tussen de lakens te glijden. Deze dame heeft echter de reputatie onversierdbaar te zijn. Lukt hij in zijn opzet, dan wil de markiezin een nacht met hem doorbrengen, anders moet hij zich terugtrekken in een klooster. Ondertussen moet hij ook de mooie Cécile de Volanges verleiden… Het hele verhaal wordt nog pikanter en complexer. Daarvoor kan je best het boek lezen of van een van de vele verfilmingen genieten.

Het boek Les Liaisons Dangereuses verscheen in verschillende delen met leuke erotische illustraties. De originele edities uit de 18de eeuw zijn zeker gezocht en waardevol. Het is moeilijk om de waarde van dit onvolledige exemplaar te schatten. Het is ook slechts een deel van een geheel, maar wel een leuk hebbeding! Het is beslist veel meer waard dan u er voor heeft betaald. Voor een precieze waarde dient het even nagekeken te worden door een antiquaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content