Les Islettes en Luneville

Kan U iets zeggen over herkomst en ouderdom van deze schotel (32cm diameter). Ik vind niet meteen een merkteken op de achterzijde maar het niet zo witte porcelein met donkere stippen doet enige ouderdom vermoeden.

Faience de l’Est.

Het Oosten van Frankrijk had een bloeiende ceramiekindustrie tot op het einde van de 19de eeuw. Met centra als Straatsburg en Lunéville maakte het faience van topniveau. Maar ook in de omgeving werd er mooie faience vervaardigd. Met de term ‘faience de L’est’ worden een aantal centra aangeduid die zich naast Straatsburg ontwikkelden en ongeveer gelijkaardige stukken vervaardigden, weliswaar niet van de superieure kwaliteit als Straatsburg.

Les Islettes.

Dit bord is typische faience de l’Est, vermoedelijk vervaardigd in Les Islettes. Het decor is oorspronkelijk van Chinese inspiratie, het gaat om een soort famille rose. maar werd helemaal herdacht. De borden met dgl bloemdecors kom je vaak tegen. Ze zijn helemaal niet zeldzaam. Borden met bv dieren of Chinezen op zijn zeldzamer en waardevoller. Zo’n simpel bord koop je tegenwoordig voor 25 euro.

Het bordje is wel nog van artisanale makelij. De schotel zelf werd in een plaatseren mal gevormd, de beschildering met het penseel en een kam uitgevoerd. Door middel van de kam werd er wat gekrast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content