Laurent Ney wint FootBridge Awards

© Daylight

De Belgische bruggenbouwer ontvangt een van de hoogste internationale onderscheidingen voor zijn recente ontwerpen.

In zes categorieën ging het team van Laurent Ney maar liefst twee keer met de hoogste eer lopen. Bovendien kregen andere ontwerpen van deze Belgische bruggenbouwer nog vier speciale vermeldingen.

De voetgangersbrug van Knokke wist de jury – weliswaar in ex aequo met de Riverside Footbridge uit Engeland – te overtuigen in de categorie ’techniek middellange overspanning’. Zowel het uitzonderlijke design met een onverstijfde staalplaat als het sterke, duurzame en eigenzinnige karakter van de brug vielen in de smaak bij de jury. Ook de technische innovatie in de detaillering vond de jury interessant.

In de categorie ’techniek korte overspanning’ viel Laurent Ney in de prijzen met zijn ontwerp voor de brug van Stalhille (B). De jury waardeert de creatieve, eenvoudige oplossing voor de roterende beweging. Ook de mooie accenten, zoals de structurele leuning, van dit niet vaak voorkomende type brug vielen in de smaak.

Vier eervolle vermeldingen

Daarnaast ging de Collegebrug in Kortrijk met twee speciale vermeldingen lopen: eentje in de categorie ’techniek lange overspanning’ en eentje in ‘esthetiek lange overspanning’. In deze laatste categorie kreeg Ney ook een speciale vermelding voor zijn Luxemburgse project van Esch-sur-Alzette, dat hij samen met Metaform Architectes vormgaf. Tot slot kreeg Ney naast de Award voor ’techniek middellange overspanning’ nog een eervolle vermelding voor de esthetiek van zijn voetgangersbrug in Knokke.

De Footbridge Awards worden om de drie jaar uitgereikt en maken deel uit van het Internationaal Congres in het Poolse Wroclaw. Dat congres is een initiatief van het Britse tijdschrift Bridge Design & Engineering en de site bridgeweb.com.

Elien Haentjens

Naar aanleiding van de tentoonstelling rond Laurent Ney in Bozar verscheen de publicatie ‘Shaping Forces’ vorig jaar bij Bozar Books (ISBN 978-90-5662-75-5).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content