Lalique krijgt nieuw museum

© Lalique

Het beroemde Franse kristalatelier Lalique krijgt een gloednieuw museum op een onverwachte plek.

Het beroemde Franse kristalatelier Lalique krijgt een gloednieuw museum op een onverwachte plek: op het platteland aan de rand van de Elzas.

Wie straks naar Italië rijdt, houdt meestal wel even halt in de Elzas, de landelijke streek op de grens van Frankrijk en Duitsland. Daar kan je in Wingen-sur-Moder, quasi op de Duitse grens, een gloednieuw museum bewonderen met liefst 600 stukken kristal van het beroemde atelier Lalique.

Je vraagt je meteen af wat die collectie daar nu doet. Elzas was altijd al een belangrijke regio voor de glas- en kristalproductie. De vermaarde ontwerper René Lalique (1860 – 1945) liet destijds een deel van zijn productie in Wingen maken, maar niemand wist dat. Het gebeurde in een eenvoudig atelier en ter plaatse werd er niets verkocht.

Het glas ging daarna wel de wereld rond, want vooral zijn mat art-decoglas werd gewaardeerd van New York tot in Parijs. Dat is nog steeds het geval. In de oude ateliers, die intussen heropgebouwd zijn, zit het museum dat er van buiten uitziet als een traditionele loods en van binnen modern is. Het museum opent de deuren op 2 juli en loont zeker de moeite voor al wie tuk is op art deco.

Piet Swimberghe

Musée Lalique, vanaf 2 juli in Wingen-sur-Moder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content