Kunstschilder Charles Baugniet

Mijnheer, onze familie is in het bezit van een pen-potloodtekening van de hand van Charles Baugniet uit 1837 en stelt een portret voor van François Derre (architect van onder meer onze Belgische gevangenissen). Het portret is ingelijst met grote vergulde boord en voorzien van glas. Afmeting tekening 40 op 27 cm. Wij denken dat het hier om een origineel gaat en geen afdruk. Zou U hier een waardebepaling kunnen aangeven. Dank U

Charles Baugniet.

Wat een mooie potloodtekening van kunstschilder Charles Baugniet (Brussel, 1814 – Sèvres, 1886). Charles Baugniet was eveneens actief als aquarellist, lithograaf en etser. Baugniet genoot zijn opleiding aan de academie van Brussel onder leiding van Paelinck en Willems. Charles Baugniet had een voorkeur voor elegante genretaferelen en portretten, zowat dé populaire onderwerpen van toen. Charles Baugniet werkte een tijdlang in Londen en in Parijs. Hij maakte verschillende albums met portretten van vermaarde kunstenaars en prominenten.

Alles hangt er van af of dit echt wel een tekening is en geen prent. Dit kan je best bekijken met een loupe. Indien een tekening, dan ligt de waarde rond de 400 à 450 euro.

François Derre.

François-Jacques Derre of Derré werd in 1797 geboren te Brugge en overleed in 1888 te Parijs. Zijn familie was al in de zeventiende eeuw te Brugge gevestigd. Architect François Derre begon zijn carrière als steenkapper. Zijn ooms waren onder meer metselaar, timmerman, plafoneerder en beeldhouwer. Destijds had een architect niet meer nodig om mooie gebouwen te zetten…. Architecten waren niet meer dan een soort aannemer-metselaar. François Derre kennen we inderdaad als de ontwerper van talrijke gevangenissen, zoals van Gent, Dendermonde, Leuven, Sint-Gillis en Hasselt. Derre trok in 1833 naar Parijs waar hij huwde en een familie stichtte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content