Kunstenaar Octave Vandeweghe (28): ‘Mijn eerste slijpmachines heb ik zelf gebouwd’

© JOHAN JACOBS

Wie? Octave Vandeweghe, een jonge kunstenaar die bestek maakt van edelgesteente. Hij belandde dit jaar in de shortlist van de Design Awards van ‘Wallpaper Magazine’.

“Mijn werk bestaat uit een reeks van stenen, die de evolutie toont van natuurlijk tot volledig bewerkt mineraal. Er zit ook een bestek bij dat geslepen is uit citrine, een gele kwarts. De vorm ervan is afgeleid van prehistorische werktuigen. Het bestek is niet bedoeld om echt te gebruiken, wel om te bekijken. Het gaat allemaal snel, vorig jaar debuteerde ik bij Valerie Traan, de galerie achter Muller Van Severen, en nu signaleert Wallpaper mij al.

In feite breng ik twee werelden samen: de evolutie van het bestek en die van de edelsteen. Tijdens mijn opleiding juweelkunst merkte ik al snel dat kleine, fijne edelstenen me niet boeiden. Wel raakte ik gefascineerd door oeroude messen en zo kwam ik terecht bij het slijpen van hardsteen. Uiteindelijk belandde ik op de Hochschule Trier in Idar-Oberstein (Duitsland), het Mekka voor (edel)stenen in Europa, waar ik mijn masterproef geslepen heb. Ik koop er nog geregeld mineralen.

Ik slijp alles zelf – af en toe steekt mijn vriendin een handje toe. Met slapeloze nachten als gevolg, maar dat vind ik niet erg. Het maakproces en de bijbehorende onverwachte confrontaties geven me inspiratie. Mijn eerste slijpmachines heb ik trouwens zelf gebouwd: een behoorlijk tijdrovend proces. Als slijper moet je nu eenmaal je plan leren trekken. Anders betaal je je blauw.”

octavevandeweghe.be, valerietraan.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content