Kunstenaar maakt vogelnestjes van sigarettenpeuken

Isaac Monté heeft de ‘Filter Factory’ uitgevonden.

Isaac Monté wou met zijn afstudeerproject aan de Willem de Kooning Academie een statement maken rond het weggooigedrag van rokers.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een gemiddelde roker jaarlijks 2,5 kilo sigarettenpeuken op straat gooit. Die peuken worden opgegeten door vogels, waardoor ze sterven. Toch zijn er ook positieve manieren om deze peuken te gebruiken. Zo bleek dat sommige vogels de filters gebruiken voor het bouwen van hun nesten. Omdat de filters bestaan uit een synthetische vezel, houden ze de eieren warm. Bovendien zorgt de nicotine ervoor dat bloedzuigers, die de kuikens doden, het nest niet binnendringen.

Isaac besloot om zelf nestjes te maken in een soort van groot wafelijzer. De versnipperde sigarettenfilters worden in het wafelijzer gesmolten en tot een vogelhuisje geperst. Om het project te steunen, creëerde hij de Filter Factory, een machine waar rokers hun peuken kunnen achterlaten.

“Het is mijn doel om rokers bewust maken van hun weggooigedrag en hen te belonen voor hun goed gedrag in plaats van hen te bestraffen voor slecht gedrag. Bij het deponeren van een sigarettenpeuk in de machine, ziet de roker hoe zijn peuk versnipperd wordt. Tegelijk gaat de teller omhoog. Om de 300 sigaretten gaat een deurtje open en kan de roker een vogelhuisje meenemen naar huis”, aldus Isaac.

Bekijk hier nog meer leuke campagnes die een maatschappelijk relevant punt stellen. (RDM)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content