Kristiaan Borret ontvangt Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Architectuur 2012-2013 overhandigd aan stadsbouwmeester Kristiaan Borret.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft in C-Mine Genk de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Architectuur 2012-2013 overhandigd aan stadsbouwmeester Kristiaan Borret.

De jury droeg de stadsbouwmeester van de stad Antwerpen als laureaat voor omdat hij samen met zijn team al zeven jaar bewijst dat zijn aanpak vruchten afwerpt.

Openbare gebouwen zijn vaak het resultaat van een complexe optelsom van verschillende facoren zoals wensen en eisen van buren, ontwerpers, opdrachtgevers, ondernemers, ontwikkelaars. Samen nadenken en ideeën uitwisselen over concrete projecten, die het sectordenken en de rigide regelgeving doorbreken, zijn daarbij van doorslaggevend belang om vooruit te gaan. Dat bewijst ook Kristiaan Borret, de stadsbouwmeester van Antwerpen. Precies daarom ontvangt hij de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur 2012-2013.

Veel mensen vinden zijn rol in het ruimtelijk beleid van de Scheldestad van onschatbare waarde. Hij krijgt de stadsdiensten op één lijn, maakt het bestuur warm voor zijn visie en krijgt de betrokken partijen samen rond de tafel. Dat vraagt tactisch inzicht, geduld en luisterbereidheid. ‘Hij is het klankbord: een onafhankelijke gesprekspartner met een onderbouwde mening, maar niet te beroerd om andere standpunten over te nemen,’ aldus de jury.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: ‘Mijn cultuurbeleid gaat versnippering te lijf. Kristiaan Borret doet dit door architectuur niet als een alleenzaligmakend paradigma te beschouwen maar als een instrument om onze ruimte in al haar facetten te verbinden. Door stedenbouwkundigen, nutsbedrijven, ontwerpers, investeerders, bewonersgroepen samen te brengen, maakt hij een draagvlak voor soms moeilijke bouwprojecten.’

De Cultuurprijs voor Architectuur wordt tweejaarlijks uitgereikt, alternerend met de Cultuurprijs voor Vormgeving. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content