Koken zonder kookplaat

‘The Snail’ van Peter Alwin wint de Electrolux Design Lab 2010 wedstrijd.

Peter Alwin, student aan het National Institute of Design in India, heeft de Electrolux Design Lab 2010 wedstrijd gewonnen met zijn ontwerp ‘The Snail’. Dit is een mini-magnetisch apparaatje dat voedsel opwarmt zonder dat er een kookplaat aan te pas komt.

Het ingenieuze magneetbeestje wordt bevestigd op de zijwand van een pot, pan of beker en verwarmt in een mum van tijd de inhoud ervan. Het principe is dus hetzelfde als koken op inductie, maar een kookplaat is niet meer nodig. Sensoren detecteren zelfs het type voedsel en passen automatisch de verwarmtijd en temperatuur aan.

Acht finalisten werden geselecteerd uit 1300 inzendingen van studenten wereldwijd. Als winnaar ontvangt Alwin een geldsom van vijfduizend euro en mag hij zes maanden – betaalde – stage lopen in een van de Electrolux global design centers. De tweede plaats en de publieksprijs gingen naar Yuriy Dmitriev uit Rusland voor zijn ‘Bio Robot Refrigerator’, een ‘coole’, groene manier om voedsel te bewaren. De derde plaats was voor de ‘Elements Modular Kitchen’ – een multifunctionele kook- en opbergmodule – van de Amerikaanse student Matthew Gilbride.

Op het bovenstaande filmpje maak je kennis met de ontwerpen van de acht laureaten, waaronder ‘The Snail’.

Vincent Fobelets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content