Koelkast en deelbare multitool winnen duurzame ontwerpwedstrijd OVAM Ecodesign Award

Afvalstoffenmaatschappij OVAM heeft donderdag voor de tiende keer prijzen uitgereikt voor innovatieve ecologische ontwerpen van studenten. De ontwerpen van de SHARETOOL, een deelbare multitool, en Airy, een koelkast die omgevingslucht gebruikt, vielen in de prijzen.

Met de prijs wil OVAM ontwerpstudenten een hart onder de riem steken wanneer zij in hun jaar- of eindwerk oog hebben voor duurzaamheid. Voor de tiende editie koos een jury uit tientallen ontwerpen zeven lauraten, die elk een geldprijs ontvingen.

Winnaar binnen de categorie “Eindwerken” was Matthew Campsteyn, die SHARETOOL ontwierp. Een handvat met motor en batterij vormen de basis, waarop onder meer een boormachine of decoupeerzaag kunnen worden aangesloten. “Het toestel neemt zo minder ruimte in beslag en componenten zijn gemakkelijk te vervangen. Het toestel wordt ook ingezet in de opkomende uitleeneconomie”, klinkt het bij OVAM. De winnaar kreeg 1.000 euro.

Koelkast en deelbare multitool winnen duurzame ontwerpwedstrijd OVAM Ecodesign Award
© .

In de categorie “Jaarwerken” gaat de eerste prijs naar de Airy-koelkast van het trio Niels Stelder, Simon Van Pottelbergh en Pieter De Vocht. “De koelkast is in huis de grootste energieverbruiker. Minstens drie maanden per jaar is de buitentemperatuur gelijk aan of lager dan de temperatuur van de koelkast. Door de koude buitenlucht te gebruiken, wordt er heel wat energie bespaard”, luidt het. De koelkast kreeg ook een schuifdeur mee om de luchtafzuigende beweging van een draaideur te vermijden. Voor deze prijs kreeg het winnende trio 600 euro.

Koelkast en deelbare multitool winnen duurzame ontwerpwedstrijd OVAM Ecodesign Award
© .

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content