Knack Weekend herontdekt vergeten Van Der Meeren

Aan verzamelaars van vintagedesign hoef je de meubels van architect Willy Van Der Meeren niet meer voor te stellen, maar toch krijg je zijn oeuvre niet te zien in een Belgisch museum. Maar daar komt verandering in. Zo pakt de gloednieuwe Belgische designproducent LostnFound nu uit met heruitgaven van zijn meubels.

Aan verzamelaars van vintagedesign hoef je de meubels van architect Willy Van Der Meeren niet meer voor te stellen, maar toch krijg je zijn oeuvre niet te zien in een Belgisch museum. Maar daar komt verandering in. Zo pakt de gloednieuwe Belgische designproducent LostnFound nu uit met heruitgaven van zijn meubels.

In Knack Weekend van deze week staat er een lijvig dossier over ontwerper Willy Van Der Meeren (1923 – 2002), wellicht de meest onderschatte designer van ons land. Doorsnee liefhebbers kennen natuurlijk namen als Eames, Saarinen of Jacobsen, maar niet van de Belgische designers die in de fifties en sixties belangrijk waren. We denken onder meer aan Willy Van Der Meeren, Alfred Hendrickx, Jos De Mey en Lucien Engels. Vintageantiquair Frederic Rozier vatte het plan op om een nieuw productiehuis op te starten, LostnFound, dat van nu af design op de markt brengt van onze belangrijkste ontwerpers uit de fifties en sixties. LostnFound start met een iconisch ontwerp: de Boomerangtafels T3 van Willy Van Der Meeren. De Boomerangtafels zijn op vlooienmarkten een van de meest gezochte designiconen.

Van Der Meeren.

Van Der Meeren studeerde in 1948 af als architect, toen de moderne bouwkunst en stedenbouw doorbraken. Zijn eerste meubels verschenen in enkele magazines en stonden al in ’51 in de toen toonaangevende meubelafdeling van de Brusselse Innovation. Daar trok zijn collectie de aandacht van het Vilvoordse metaalbedrijf Tubax waarvoor hij een collectie mocht ontwerpen. Zijn grote voorbeeld was de Franse ontwerper Jean Prouvé die eind jaren ’40 furore maakte met industriële design. Van Der Meeren ontwierp ook zijn woningen als “kasten”, zoals de Ceca-woningen die hij in 1954 presenteerde met medeontwerper architect Léon Palm, met wie hij tot 1964 samenwerkte. Deze goedkope familiewoningen met een metalen geraamte werden inderdaad als een Meccanosysteem in elkaar gezet. In het Vierwindenbinnenhof in Tervuren zijn er nog reeks van die huizen bewaard.

Voor Tubax ontwierp Van Der Meeren nogal wat meubels, waaronder elegante metalen stoelen (1954) met een zit van plywood. In datzelfde jaar bracht Tubax ook metalen kasten met schuifdeuren uit. De originele modellen rusten op geplooide poten en hebben gekleurde deuren: uitgesproken fifties. Net als de Boomerangtafeltjes uit 1954. Hij ontwierp ook tafels, rechte en trapeziumvormige die je tegen elkaar kunt aanschuiven. Veel van deze ontwerpen werden als schoolmeubilair geproduceerd. Willy Van Der Meeren vond ook verlichtingselementen boeiend en ontwierp enkele uitzonderlijke lampen, onder meer voor zijn eigen woning, die nooit op grote schaal werden geproduceerd.

LostnFound.

De jonge designproducent LostnFound brengt louter design van Belgische designers op de markt die rond ’58, het jaar van de Wereldtentoonstelling, een rol speelden. Alles wordt ook in België geproduceerd. “Door de schaarste, het feit dat er destijds weinig werd gemaakt, zijn er te weinig stukken om onze designers, die toch heel goed waren, beter bekend te maken. Het is zeker de bedoeling om ook in het buitenland door te breken. Onderschat daar het belang niet van. Bedrijven als Vitra hebben enorm veel gedaan voor de bekendmaking van ondertussen beroemde designers. Zonder heruitgaven waren ook Eames of Kjaerholm minder bekend,” stelt Frederic Rozier. LostnFound brengt nu niet alleen ook de grote tafels, kasten en lampen van Willy Van Der Meeren op de markt, maar ook stoelen en tafels van architecten Lucien Engels, Renaat Braem en Jos Demey. Van de Brusselse ontwerpers Baucher-Feron komt er een bibliotheeksysteem uit en in de nabije toekomst komen ook zitjes aan de beurt van internationaal gewaardeerde Gentse architect Juliaan Lampens. Het volledige gamma zal je kunnen bewonderen op DesignMarkt, een vintagebeurs, in het Gentse ICC (Citadelpark), op 9 en 10 november. Info: www.lostnfound.be

Knack Weekend Boomerang Promotie!

In Knack Weekend van deze week staat niet alleen het uitgebreide verhaal over Willy Van Der Meeren, maar ook een aanbod om zijn grote zwarte Boomerang bijzettafel te kopen aan de superlage prijs van 149 euro i.p.v. 285 euro.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content