Knack Weekend: Black Outdoor & Ecoliving
Met het thema Outdoor & Ecoliving trekken we de natuur in, of gaan we naar de groene stad, ver weg, maar vooral ook hier, bij ons.
Deze vierde Knack Weekend Black is eigenlijk een Green, om er nog een kleur tegenaan te gooien. Met het thema Outdoor & Ecoliving trekken we de natuur in, of gaan we naar de groene stad, ver weg, maar vooral ook hier, bij ons. Groene themanummers zijn niet nieuw, maar er valt nu meer te zeggen dan enkele jaren geleden. Begrippen als duurzaamheid en ecologie zijn niet langer het monopolie van een niche goedbedoelende wereldverbeteraars.
Ver weg of lokaal zijn we op zoek gegaan naar de interessantste projecten en stromingen. Zoals in New York, een stad die de afgelopen jaren enorm en met succes inzette op leefbaarheid, met parken, fietspaden en terrassen langs het water. Straks gaat daar het tweede deel open van The High Line Park, een park op een verhoogde, in onbruik geraakte spoorlijn, dat vanuit The Meatpacking District toegankelijk is. Zo werd een stuk verwaarloosd industrieel erfgoed een groene, rustgevende plek in de megastad.
Emotioneel landschapIn De Plantenman van Nederland legt landschapsontwerper Piet Oudolf aan Leen Creve uit hoe hij The High Line Park en andere publieke opdrachten aanpakt. Hij zoekt een emotioneel landschap, wil een plek creëren om in te verblijven, en daar is hij in geslaagd.
Ver van de bewoonde wereld ontmoette Pierre Darge de eigenzinnige filantroop Douglas Tompkins. Toen Tompkins besefte dat hij zijn fortuin vergaarde “met het slijten van nutteloze dingen en overconsumptie in de hand werkte”, gooide hij het roer om. Hij richtte onder meer de Foundation For Deep Ecology op en financiert het behoud van natuurgebieden in Chili en Argentinië.
Maar ook bij ons gebeurt heel wat. En daarbij hoeft het niet om zo’n grootse projecten te gaan. In mijn thuisstad Leuven, bijvoorbeeld, beweegt er van alles. De houten terrassen langs de Lei: simpel, groot resultaat. Of de landschapsarchitectuur rond de Faculteit Sociale Wetenschappen, een groene plek die de campus beter integreert in de buurt.
Opkomst van de communitiesVolgens Elke Lahousse, die met Geert Zagers voor dit nummer de moderne netwerken en gemeenschappen in kaart bracht, is de revival van de moestuin een symptoom van de revolutie die we nu meemaken: van ikikik naar een sharing-tijdperk, waar stedelingen zonder tuin iemand met tuin zoeken om er samen groenten te kweken, om één voorbeeld te noemen.
De grijze wijzen op onze redactie aanhoren het enthousiaste communityverhaal van Elke met welwillende scepsis. Want communes, hippies, terug naar de natuur… Wat is er van die idealen uit hun jeugd overgebleven? Waarop hun fijntjes wordt uitgelegd waarom de kaarten nu anders liggen.
Natuurlijk is slowfood of ecologisch bouwen of een moestuin niet nieuw, maar de technologische mogelijkheden om kennis op te doen en te delen, om community’s te vormen zijn nu gigantisch, van YouTube tot Google en Facebook.
The Future SummitOp The Future Summit die Knack Weekend half mei mee organiseerde, had trendonderzoeker Herman Konings het over forward to basics. We willen authenticiteit en terug naar oude waarden, maar we gebruiken daarvoor volop onze technologische bagage.
Filosoof Alain de Botton gaf er een meeslepend betoog over de angstige moderne mens. De terug-naar-de-natuur-trend heeft volgens hem niet alleen te maken met ecologische overwegingen. We moeten af en toe kunnen ontsnappen uit de drukte en de druk van de ‘menselijke bijenkorf’. Het kan de natuur niet schelen wie of wat je bent, en dat zet ons persoontje weer in perspectief.
Trui Moerkerke
Ontdek Knack Weekend Black 04 Outdoor & Ecoliving op 25 mei.
Te koop met Knack en Knack Focus.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier