Japanse poëzie en Finse precisie op Interieur Design Awards 2012

Op de Biënnale Interieur in Kortrijk zal u in oktober de winnende ontwerpen kunnen bekijken.

Op de Biënnale Interieur in Kortrijk zal u in oktober de winnende ontwerpen kunnen bekijken van de Interieur Design Awards.

De winnaars van de Interieur Design Awards 2012 verbazen niet alleen door hun vernuft en precisie, maar ook door de beleving die ze aan het ontwerp geven. Binnen de categorie Space koos de jury voor het Japanse creatieve bureau Sandwich en hun ‘Deformable Wall’, binnen de categorie Object overtuigde de Finse Elisa Honkanen met haar houten stoel ‘Purist’. De laureaten krijgen hun prijs uitgereikt op de 23e Interieur 2012, waar de winnende ideeën ook worden getoond.

De Interieur Design Awards bewijzen zich steevast als internationale springplank voor jong talent. Niet alleen wordt het ontwerp aan de blik van een professionele jury getoetst, de kans is ook groot om door een professioneel bezoekerspubliek te worden ontdekt. De vernieuwde editie van de Interieur Design Awards 2012 heeft twee categorieën: ‘Object’ en ‘Space’, met aandacht voor de ruimte an sich, bij een woonomgeving van maximaal 30 m2.

Er waren dit jaar 241 inschrijvingen uit 33 landen – van Rusland, Nieuw-Zeeland en de Scandinavische landen tot Japan, Colombia en Nigeria. Een internationale jury boog zich over de vele inzendingen: journalist Felix Burrichter, kunstenaar Jan De Cock, grafisch ontwerpster Sara De Bondt, sheikh Majed Al-Sabah, Torafu-architecten uit Japan en ontwerpers Tomas Alonso, Oskar Zieta en Bruno Vermeersch.

Over beide categorieën waren de juryleden het unaniem eens. De inschrijvingen waren dit jaar van een hoog niveau, mooi afgewerkt ook. Anderzijds scoorden de inschrijvingen uit verschillende Aziatische landen door hun eenvoud en krachtige presentatie.

Space

Winnaar in de categorie Space is het Japanse creatieve platform Sandwich dat samenwerkte met de Zwitserse blue architects. Alle aandacht gaat vaak naar de objecten die in huis worden verzameld en uitgestald. Maar wat met de muren waartussen we wonen? Hun ‘Deformable Wall’ focust op de muren van het huis die we soms vergeten.

Dankzij een dubbel membraan worden de wanden verzamelplekken van objecten en nemen ze de vorm aan van verstopte meubelstukken. Op die manier ontstaat er een poëtisch spel tussen binnen en buiten, object en muur. Kortom, een muur voor de leefomgeving van morgen. De ‘Deformable Wall’ wordt de volgende maanden gebouwd en zal te zien zijn tijdens de Biënnale Interieur.

Object

In de categorie Object zijn er drie winnaars. Grote laureaat is de Finse Elisa Honkanen die met haar houten stoel ‘Purist’ de jury wist te overtuigen. De eenvoudige stoel – waarvan de vier poten met een scharnier in touw worden samengehouden – speelt met de zwaartekracht. Hetzelfde touw vormt ook de ruggensteun van de stoel.

Het project ‘Kishu’ van de Britse Maya Selway verbaasde dan weer door het afwezige: in een paar lijnen creëerde ze de herinnering aan vazen, potten en schalen. De derde prijs gaat naar de multifunctionele ringen van de Duitse ontwerper Zascho Petkow. De grote ringen die aan de wanden gemonteerd kunnen worden, zijn meer dan decoratieve en kleurrijke sculpturen. Het is een openklapbare installatie die multifunctioneel dienstdoet. (RDM)

Interieur 2012 gaat door van 20 tot 28 oktober in Kortrijk Xpo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content