Japanse designgod Shiro Kuramata in Gent

Shiro Kuramata krijgt in het Gentse Design Museum een grote expo.

Tegenwoordig schrijven we ontwerpers van 80 tot 100 jaar de wolken in, denk maar aan de Nederlander Friso Kramer die net 90 werd of de eeuwling Oscar Niemeyer (nu alreeds 106). Maar sommige designers zijn ons jong ontglipt. Dat geldt ook voor de beroemdste Japanner Shiro Kuramata die in het Gentse Design Museum een grote expo krijgt.

Shiro Kuramata (1934 – 1991) begon een eerder onopvallende carriĆØre in de interieurbranche. In 1965 startte hij zijn eigen atelier op en richtte vele bars en restaurants in, vermoedelijk lang niet altijd even hip van stijl. Maar we kennen Kuramata vooral door een aantal ongewone ontwerpen die in Ć©Ć©n klap internationaal de aandacht trokken in de jaren ’70 en ’80.

Dat was ook een bijzondere tijd, toen het er in de designwereld heel wild en kleurrijk aan toeging. Denk maar aan al wat er rond Memphis gebeurde. Het was gedaan met de gestroomlijnde design en gekke vormen deden hun intrede. Shiro Kuramata was een van de eerste Oosterlingen die het Westen veroverde met vrij meditatieve ontwerpen. Denk maar aan die oncomfortabele fauteuil van staaldraad die hij “How High The Moon” doopte en waarmee hij meteen hoge ogen gooide.

Het is en blijft een statussymbool voor designfreaks. In ’89 was er de plexi zit met bloemetjes: Miss Blanche. Kuramata effende het pad voor een nieuwe generatie designers die de grens gingen aftastten tussen sculptuur, design en conceptuele kunst. En dan denken we aan namen als Tom Dixon, Ron Arad en Marc Newson.
De expo over Shiro Kuramata loopt in het Design Museum te Gent (Jan Breydelstraat), van 24 november tot 24 februari.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content