Japanse designer Sori Yanagi overleden

© Vitra

Met zijn ‘vlinderstoel’ en ‘olifantenstoel’ verwierf Yanagi wereldfaam.

De Japanse designer Sori Yanagi is op 96-jarige leeftijd in zijn geboortestad Tokio overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Vooral met zijn ‘vlinderstoel’ (1954) verwierf hij wereldfaam. De houten kruk dankt zijn naam aan de gelijkenis met de vleugels van een vlinder. In 1957 werd de stoel bekroond op de TriĆ«nnale van Milaan. Intussen maakt hij deel uit van de collecties van onder andere het Parijse Louvre en Museum of Modern Art in New York.

Ook een ander krukje van Yanagi doet aan een dier denken. De drie poten van zijn ontwerp doen namelijk aan de slurf en achterpoten van een olifant denken. Ook deze ‘olifantstoel’ (1954) geniet wereldwijd bekendheid. Beide ontwerpen zijn trouwens nog steeds in productie bij Vitra.

Oost en West

Doordat Yanagi de Japanse kunstambachtelijke traditie met de Westerse industriƫle designtaal wist te versmelten, geldt hij als een van de meest belangrijke naoorlogse Japanse designers.

Onder invloed van het werk van Le Corbusier koos Yanagi ervoor om designer te worden. Tussen 1940 en 1942 werkte hij op het kantoor van Charlotte Perriand. In 1952 stichtte hij zijn eigen school, het ‘Yanagi Industrial Design Institute’. Later zou hij ook nog directeur worden van het door zijn vader opgerichte Museum voor Volkskunst in Tokio.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content