Jan Berchmans

Dit kleinood is afkomstig van een oom van mijn vader zaliger. Deze laatste werd geboren A.D. 1919. Het is een ivoren afbeelding van Johannes Berghmans. afmetingen van het ovalen binnenwerk 6,5 x 4,5 cm. 1 ) Uit welke periode zou dit vervaardigd kunnen zijn en is de herkomst ervan gekend ? 2 ) Heeft dit kleinood enige financiële waarde (buiten de emotionele waarde voor mezelf)

Jan of Johannes Berchmans (Diest 1599 – 1621) was een Vlaamse jezuïet en werd in de 19de eeuw een Rooms-katholieke heilige. Vandaar dat we zijn naam ook zoveel tegenkomen, denk maar aan de vele straten en colleges die naar hem werden vernoemd.

Contra-reformatie

In 1615, in volle contra-reformatie, trok hij naar het jezuïetencollege van zijn geboortestad Diest. In 1616 trad hij toe tot de orde en ging vervolgens filosofie studeren in Rome, waar hij amper 22 jaar oud stierf aan de gevolgen van een longontsteking. Hij ligt begraven in de Sint-Ignatiuskerk te Rome, maar zijn hart wordt als relikwie bewaart in de OLV van Leliëndaalkerk in Mechelen.

Heiligverklaring Berchmans

Hij werd vooral bekend nadat hij in 1865 heilig werd verklaard door paus Pius IX. Zijn feestdag is op 26 november of 13 augustus. Hij werd tot medepatroon voor de studerende jeugd uitgeroepen, wat meteen ook de link met de colleges verklaart.

Deze afbeelding past dus helemaal bij de verering van Jan Berchmans, die een hoogtepunt bereikte in de 19de en 20ste eeuw. Ik vermoed niet dat het om ivoorsnijwerk gaat, maar om een soort gepolijste plaaster die op ivoor lijkt. Ter ere van Berchmans werden dit soort herdenkingsreliëfs in grote getale gemaakt. De financiële waarde is gering, 25 euro, maar de emotionele waarde kan natuurlijk groot zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content