Jammer genoeg beetgenomen

toeristensouvenir © s

Op onze reis in Italië hebben we op een antiekmarkt in Casale Monferrato drie schilderijtjes gekocht. Ik heb de foto’s van de drie hier toegevoegd. Het eerste was 10euro en vind ik zelf echt bijzonder. Bij het reinigen van het glas heb ik de kader uit elkaar gehaald en gezien dat het geschilderd is op een ‘vel’ koper (15x10cm). Op internet vind ik hier niet veel over terug, enkel dat dit in Noord-Italië tot half 18e eeuw gebruikelijk was. Zou dit zo oud kunnen zijn? Ik ben echt gek van dit kunstwerkje.

Het tweede schilderij is ook klein en fijn geschilderd. Er staat een naam op die heel moeilijk leesbaar is. Het begint met G. Ca…. Maar de rest is onleesbaar.

Het derde is een schilderij van A.H. Gagliardo. Op de achterzijde ziet het er allemaal heel correct uit (handtekening, sticker van antiekwinkel, stempel.. ik kan geen foto toevoegen omdat het formaat te groot is). De laatste twee hebben we 120euro betaald (samen).

Voor toeristen.

Ik vrees dat deze werkjes niet echt oud zijn, maar een soort pastiches in de stijl van de 18de en 19de eeuw. Overal werd er trouwens op koperplaat geschilderd, want dit is een zeer stabiele ondergrond voor olieverf. Ze zijn in oude stijl, maar niet wat het moet zijn. Ik vrees dat u werd beetgenomen. Maar laat u zich niet ontmoedigen, bekijk het als een les. Want er is van dit soort werkjes, indien u dit graag ziet en zoekt, enorm veel op de markt. Struin even langs de vlooienmarkten in België of zoek op veilingen. Daar is het aanbod groot en tik je al voor 50, 100 à 150 euro heel aardige schilderijen op de kop! En….nooit bang zijn om wat af te dingen. Dit is het moment om te verzamelen. Succes!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content