Is dit een waardevol kristallen servies of niet

kristal © d

ik had u informatie willen vragen over kristallen glazen van mijn grootmoeder. Het gaat om een set van 20 kristallen glazen. Is deze set compleet? Of ontbreken er hier 2 drinkglazen van de 2 kleinste sets? Is het oud glaswerk? Wel Belgisch, want er hangt een sticker op van Made in Belgium.

Z

Belgisch glas.

Voor en na de oorlog hadden we heel wat glasfabrieken in ons land. In beide landsdelen. We denken natuurlijk meteen aan de Val Saint Lambert in Luik, maar er waren ook ateliers in de streek van Charleroi en Manage, maar ook in Boom waar trouwens dergelijke serviezen werden geproduceerd. Op zich is dat niet uitzonderlijk, want vroeger had elk land zijn glasindustrie.

Deze glazen zijn van net voor of na de oorlog en kunnen, indien kristal, uit de ateliers van Val Saint Lambert komen. De Val hadden immers verschillende fabrieken, de een leverde bijvoorbeeld de topkwaliteit, de ander doorsnee. Dit is mooie doorsnee kwaliteit bestemd voor de middenklasse. Het was vrij modern glaswerk, nog een beetje tussen de art deco en de fifties stijl. Het servies is inderdaad aan de kleine kant en was veel uitgebreider. De waarde van wat je hier ziet ligt rond de 50 à 60 euro. Omdat dit model, hoe leuk ook, niet echt gezocht wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content