Is dit amfibiehuis de oplossing voor het stijgen van de zeespiegel?

© instagram @designodaily

Architect Matthew Butcher biedt ons met zijn drijvende Flood House een blik op hoe de toekomst er mogelijk zou kunnen uitzien als er niets wordt ondernomen tegen de klimaatverandering.

Klimaatopwarming lijkt onoverkomelijk ons leven te beïnvloeden. Tijdens de voorbije eeuw steeg die zeespiegel met ongeveer 0,2 meter. Maar als de temperatuur op aarde met 4 graden stijgt, het scenario dat voorspeld wordt als er niets wordt ondernomen tegen de klimaatverandering, dan zal de Antarctische ijskap de helft van de stijging voor haar rekening nemen, Groenland nog eens 25 procent, en de thermische uitzetting (20 procent) en berggletsjers (5 procent) doen de rest. Samen creëren ze een stijging van 2,3 meter per graad Celsius aan temperatuurstijging.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat men begint na te denken over een meer amfibische levensstijl. Zo heeft architect Matthew Butcher een huis ontworpen dat bestand is tegen de meest extreme voorspellingen, en er nog eens goed uitziet ook. Zijn Flood House, gemaakt van multiplex en weerbestendig panelen, is gebaseerd op bestaande woningen, vissersschuurtjes en bunkers die hij zag rond de Thames Estuary.

Batcher spendeerde de afgelopen tien jaar aan het onderzoeken van de leef- en woonomstandigheden in gebieden die vaak (dreigen te) overstromen. Met barre toekomstvoorspellingen in het achterhoofd is het zijn missie geworden om na te denken hoe hij als architect mee kan bouwen aan die toekomst – letterlijk dan. “Je moet een huis hebben dat op het land en op het water kan staan en net hetzelfde comfort kan bieden. Ik denk dan aan verwarming, watervoorziening, of zelfs maar stabiliteit”, aldus Butcher aan Fast Co. Design.

Flood House by architect Matthew Butcher @focalpointgallery #floodhouse #southendonsea

A photo posted by brothertonlock (@brothertonlock) on

Het Flood House van Butcher wordt momenteel door een sleepboot langs de Thames Estuary getrokken. Geïnteresseerden kunnen het amfibiehuis bezoeken tot 14 mei. Hier kan je tekeningen, renders en andere info over het huis terugvinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content