Interview met ‘Designer van het Jaar’ Jean-François D’Or

Op maandagavond kreeg Jean-François D’Or officieel de titel van ‘Belgisch Designer van het Jaar’ overhandigd. Volgens de jury mengt hij moeiteloos ratio en emotie, humor en sérieux, hightech en historie, kunst en industrie. Knack Weekend schotelde hem enkele prangende vragen voor.

Op maandagavond kreeg Jean-François D’Or officieel de titel van ‘Belgisch Designer van het Jaar’ overhandigd. Volgens de jury mengt hij moeiteloos ratio en emotie, humor en sérieux, hightech en historie, kunst en industrie. Knack Weekend schotelde hem enkele prangende vragen voor.

Hoe ziet uw ideale werkdag eruit?

Jean-François D’Or: Ik ben altijd aan tien projecten tegelijk bezig. Dat werkt het best voor mij. Zo kan ik bijvoorbeeld in de voormiddag een paar uur nadenken en creëren voor een project, in de namiddag een expo bezoeken en ’s avonds doorwerken op een technisch detail van een ander project. Het ene project geeft voeding aan het andere. Ik heb dat nodig. Ik wil afstand kunnen nemen en mijn geest kritisch houden. Maar dat vraagt tijd: ik werk soms maanden of jaren aan een project. Tot het juist zit.

Appreciëren uw klanten die gezochte traagheid?

Soms vraagt een fabrikant mij om schetsen en tekeningen. Dan zeg ik: “Neen. Ik moet nog uw fabrieken bezoeken, uw mensen ontmoeten. Ik moet weten met welk gereedschap en machines u werkt. Anders kan ik toch niets voorstellen?” Het kan even duren vooraleer ik die toegang krijg, want daarvoor is vertrouwen nodig. En tijd dus.

Uw objecten lijken doodsimpel.

Natuurlijk. Ik wil tot de simpelste oplossing komen. Maar die kan heel complex in elkaar zitten. Het is moeilijk om simpel te zijn. Maar dat is dan ook onze job: designers en industriëlen moeten zich in bochten wringen zodat de gebruiker het gemak krijgt. Wij doen de gymnastiek.

U begon ook vrij snel voor internationale klanten te werken.

Geluk speelt altijd mee. Bij een grote speler geraak je niet zomaar binnen. Ik waagde mijn kans bij Ligne Roset. Ik had geen prototype maar eerder ‘een idee met wat woorden’ en een heel erg ruw beeldje. Maar de sfeer die het uitstraalde trok hun aandacht. Ze zagen waar ik heen wou en ze waren bereid om samen met mij die stap te zetten.

Wat zou u nog graag ontwerpen?

Alles. Een broodmes bijvoorbeeld. Het model van Ikea dat ik hier heb, is perfect, ik gebruik het al jaren. Of een kurkentrekker. Alles kan. Ik heb even in de medische sector gewerkt, ook interessant. Ik heb geen specifieke droom, elke dag zie ik iets dat ik nog zou willen ontwerpen. Maar wellicht is dat eigen aan elke designer dat hij de dingen wil herbekijken.

Leen Creve & Mathieu Nguyen

Lees het volledige interview vanaf woensdag 2 oktober in Knack Weekend.

Expo: Jean-François D’Or: tot 15 december in Grand-Hornu Images in Hornu, www.grand-hornu-images.be.

Boek: Jean-François D’Or, Moodboards, Poetry in daily objects, Stichting Kunstboek/Grand-Hornu Images, 29,90 euro.

Info: www.loudordesign.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content