Internationale antiekwereld in de rij voor Antwerps meubilair

© Maison Franck

Het Antwerpse veilinghuis Bernaerts brengt een unieke collectie meubels van het internationaal gereputeerde Maison Franck onder de hamer, waarvoor zelfs New Yorkse verzamelaars in de rij gaan staan.

In Antwerpen werd er eind 19de eeuw een bedrijf opgestart, Werkhuizen Franck, dat tot halverwege de jaren zestig meubilair in barokstijl vervaardigde, verfraaid met Oosters lakwerk, verguldsel en de karakteristieke schildpadfineer. De beroemdste telg van de familie, Frans Franck (1872-1932) liep stage bij enkele Parijse ebenisten en schonk het familiale atelier een internationale uitstraling. Hij ontwikkelde een nieuwe barokstijl die helemaal paste bij het eeuwenoude imago van havenstad Antwerpen. Het atelier ontwikkelde heel wat meubels, van vitrines tot bureaus en spiegels met schitterende lijsten van ebbenhout en voorzien robbellijsten. Het waren en zijn nog steeds pronkmeubelen voor de upper class.

Het Antwerpse veilinghuis Bernaerts veilt momenteel een prachtige collectie Franck-meubilair, samen met heel wat andere kunst en opschik uit de Belle-Epoque. Het gaat om een verzameling uit een voornaam herenhuis die in de laatste 25 jaar werd samengebracht door een verzamelaar met een verfijnde neus. Die verzameling wordt nu op een uitgelezen moment onder de hamer gebracht.

Maison Franck is immers weer ontzettend populair bij de beau monde, waar trop niet meer te veel is en overdadig meubilair dus weer kan. Bovendien is er ook heel wat interesse van buitenlandse verzamelaars die maar wat graag zo’n Antwerps meubel met het kenmerkend rood schildpadfineer op de kop willen tikken.

Het wordt dus een spannende veiling, waarvan de catalogus op zich al een collectors item is. Hou wel rekening met de prijzen, want Franck-meubels zijn nooit goedkoop geweest. Toch zijn ze voor velen een investering voor de toekomst.

De veiling gaat door op dinsdagavond 20 juni om 19u, de meubels worden geƫxposeerd van 15 tot 19 juni van 10 tot 18u, in het Veilinghuis Bernaerts, Verlatstraat 16 te Antwerpen, www.bernaerts.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content