Aan tafel! Eethoeken en -kamers waar we graag ons bord willen bijschuiven

Thuis bij Ilse Popelier © Foto Mr.frank
Amélie Rombauts
Amélie Rombauts Journalist Knack Weekend

Gebrek aan inspiratie voor je woning of nood aan wat decodagdromen? Knack Weekend dook in de archieven en verzamelde een resem interieurparels. Deze week: eethoeken en -kamers waar we graag ons bord willen bijschuiven.

Tweede leven

Deze oude kloostertafel hoorde al een eeuwigheid bij de familie van Ilse Popelier, die interieurarchitecte en kunstenaar is. Ze kon met andere woorden weleens een nieuw jasje gebruiken. Dat werden willekeurige woorden en droedels die Ilse en haar dochters in knaloranje op de tafel verfden. “Wij hebben iets met boodschappen. Op de muur, in de kast, onder de oven, hier en daar schrijven we met krijt kleine zinnetjes voor elkaar. Het zijn leuke souvenirs. Zoiets wilde ik ook met de tafel bekomen. Ik kocht een pot knaloranje verf en begon eraan, zonder remmingen. Een kroon, een muis, een zanger, wat er maar in ons opkwam. We hebben ons rot geamuseerd. Het grappige is dat intussen een aantal klanten om eenzelfde insteek voor een meubelstuk vroeg,” vertelde ze aan Klaar Wauters. (zie foto boven)

Geen koolhydraten

Betty Kafouni & Frédéric Zouag kozen met veel zorg de kunstwerken uit die hun huis sieren. In de eetkamer hangt een immens fresco van een worstenbroodje en de woorden NO CARBS, gemaakt door Bieke Buckinx. Kestie van je dieet-routine niet uit het oog te verliezen bij iedere maaltijd. “Deze Vlaamse kunstenares heeft tien schilderijen gemaakt van hotdogs, gebaseerd op reclameborden van bestaande zaken. Dat van ons komt uit Sint-Gillis. Het is een knipoog naar onze wijk”, legde Betty uit aan Fanny Bouvry. De eettafel zelf is op maat gemaakt en geïnspireerd op een ontwerp van Jean Prouvé.

Thuis bij Betty Kafouni & Frédéric Zouag
Thuis bij Betty Kafouni & Frédéric Zouag © Foto Mr.frank

Een boom van een tafel

Een modernistische woning in Elsene werd op een gedurfde manier gerenoveerd door Edgar Architecture, die ook de keuken in haar geheel ontwierp. Boven het kookeiland hangen Multi-Lite-lampen, een heruitgave van een ontwerp van Louis Weisdorf uit 1972, maar het is vooral die prachtige houten tafel waarin je de vorm van de boom waaruit ze werd gesneden herkent, die alle aandacht verdient.

Een modernistische woning in Elsene gerenoveerd door Edgar Architecture
Een modernistische woning in Elsene gerenoveerd door Edgar Architecture © Foto Laurent Brandajs

Neergepoeft design

Ten huize Boxy in Deurle houdt men niet van uniformiteit, maar van verschillende objecten en designers. Rond de aluminium keukentafel, een T88A ST93 ontworpen door Maarten Van Severen, zijn verschillende stoelen waaronder van Hans Wegner verzameld. De kandelaars zijn van Tapio Wirkkala. “Alles wordt hier gewoon neergepoeft. Niks staat hier met een reden, behalve dat we het mooi vinden,” legde Carine Boxy uit aan Amélie Rombauts.

Thuis bij Carine Boxy
Thuis bij Carine Boxy © MICHEL FIGUET Foto Michel Figuet

Plastic Fantastic

In zijn originele keuken uit 1979 zette Pieterjan – zonder achternaam – een tafel en stoelen van Vico Magistretti. Het servies is van Walter Van Beirendonck, de bloemenvaas van Wouter Hoste. De Oostendenaar die in Gent woont en werkt is evenveel binnenhuisarchitect als verzamelaar en dan vooral van Space Age en Radical design, schreef Thijs Demeulemeester.

Thijs bij Pieterjan
Thijs bij Pieterjan © Foto Jan Verlinde

Erfgoed hoek

De Onroerenderfgoedprijs 2021 ging naar dit prachtig gerenoveerd modernistisch huis in Roeselare, getekend Joseph De Bruycker, dat Jacinthe Gigou bezocht. Bewoners Katrien Jansoone en Tom Priem restaureerden met veel geduld en passie hun woning gedurende meer dan twintig jaar. Hun eetkamer bevindt zich op de plaats van het vroegere terras, in het afgeronde deel van de voorgevel. Links merk je een glas-in-lood- raam dat een maritiem tafereel voorstelt. Het werd geplaatst na de bouw van het huis, toen het terras werd afgesloten in 1934.

Thuis bij Katrien Jansoone en Tom Priem die een woning van Joseph De Bruycker restaureerden
Thuis bij Katrien Jansoone en Tom Priem die een woning van Joseph De Bruycker restaureerden © Foto Jan Verlinde

Zelfgemaakt, dat smaakt

Toen Hugues Delaunay en Kenny Decommer de verhoogde verdieping van een kunstenaarswoning betrokken, leek hun inboedel plots bijzonder nietig. Meer hadden ze niet nodig om zelf aan het ontwerpen te slaan en hun eigen Cobra Studios op te richten, vertrouwden ze toe aan Amélie Rombauts. Rond hun nog naamloze eettafel van marmer en resine staan een zigzagstoel van Gerrit Rietveld en een stoel van La Chance in Parijs. De pentekeningen op de achtergrond zijn van de Antwerpse illustrator Nicolas Colaert, met wie Hugues heeft samengewerkt voor Essentiel. Het blauwe kunstwerk is van de Italiaan Luchipe, de metalen lamp op de tafel is een prototype voor ‘Otho’ uit de Solids-collectie die Cobra Studios in 2021 heeft uitgebracht.

Thuis bij Hugues Delaunay en Kenny Decommer samen Cobra Studios
Thuis bij Hugues Delaunay en Kenny Decommer samen Cobra Studios © Foto Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content