In beeld: het feest voor onze Designer van het Jaar

Een designer van het jaar word je niet zomaar. Het juryrapport. Trui Moerkerke, hoofdredacteur van Knack Weekend: “Nathalie Dewez maakt poëtische lichtobjecten. Het zijn lampen met een uitstraling, ook als ze niet branden. Haar ontwerpen zijn licht, er wordt spaarzaam met materialen omgegaan, maar ze geven de ruimte een meerwaarde. De collecties van Nathalie Dewez worden overigens door prestigieuze labels op de markt gebracht.”

Delphine Kindermans, hoofdredacteur van Le Vif Weekend: “Licht is een spel van evenwicht. Nathalie Dewez heeft echt gevoel voor ruimte. Hierdoor krijgt zij regelmatig totale verlichtingsprojecten toevertrouwd. Het Mudam, in Luxemburg, heeft bij haar een monumentale lichtsculptuur besteld voor de grote hal. Een mooie blijk van erkenning.”

Moniek E. Bucquoye, bestuurder bij Interieur Foundation. “Het actieterrein van Nathalie Dewez als designer is verlichten. Een moeilijk en groot vakgebied dat ze niet breed opentrekt, maar geconcentreerd bewerkt in de vormgeving van huis- en sfeerlampen. Haar vormentaal is eenvoudig, zacht, schoon en geïnspireerd door het klassiek minimalisme. De promotie tot zesde Designer van het Jaar zal haar stuwen om verder te kijken, om te durven investeren in nieuw licht en om zich af te vragen welke plaats ze voor zichzelf ziet in de internationale designwereld.”

Françoise Foulon, directeur van Grand-Hornu Images, is het daar volledig mee eens: “Er zijn maar weinig designers die, zoals Ingo Maurer en Nathalie Dewez (en het feit dat ik die twee namen in één adem vernoem, is ook al veelzeggend) een duidelijke koers kiezen en dan doelbewust, met een kenmerkende nieuwsgierigheid en onverzadigbare honger, daar alle mogelijkheden van verkennen. Sinds La Plic, een bescheiden lamp met een poëtische uitstraling, blijft Nathalie ons verbluffen met haar vermogen om de ruimte te hertekenen dankzij haar lichtarmaturen, die discreet en tegelijk verbazend efficiënt blijken. Naar mijn mening zijn evidentie en coherentie de voornaamste kenmerken van haar creatieve parcours.”

Designer van het jaar is een gezamenlijk initiatief van de magazines Knack Weekend en Le Vif Weekend, Interieur Foundation, Grand-Hornu Images en Design museum Gent. Eerder kregen Alain Berteau, Nedda El-Asmar, Stefan Schöning, Sylvain Willenz en Bram Boo al de prijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content