Illustrator Fatinha Ramos (39): ‘Ik kan niets tekenen dat zomaar mooi is, zonder meer’

© JOHAN JACOBS

Knack Weekend brengt graag het verhaal van mensen die stevig uit de startblokken schieten. De Antwerpse illustratrice met Portugese roots Fatinha Ramos was tot vier jaar geleden grafisch ontwerper en artdirector en waagt zich nu met succes aan illustraties.

WIE ?

Antwerpse illustratrice met Portugese roots. Was tot vier jaar geleden grafisch ontwerper en artdirector.

Publiceerde in internationale magazines en viel meermaals in de prijzen. Ze illustreerde het nieuwe boek Ik ben heel veel liefde van jeugdauteur Wally De Doncker.

“Ik heb er al een hele carrière op zitten, maar als illustrator kom ik nog maar net piepen. Hoewel dit is waar ik altijd van droomde, bleef ik de stap telkens uitstellen. Pas nadat ik in 2012 door een heel moeilijke periode ben gegaan, heb ik beslist om te doen waar ik écht van houd. Soms moet je eerst door het donker om het licht te kunnen zien.

Vorig jaar was een van mijn illustraties geselecteerd voor een tentoonstelling in The Museum of Illustration in New York. Ik ben naar de openingsavond geweest, waar ik tussen illustratoren stond die ik zelf al lang bewonder. Dat was een heel bijzonder moment. Tekenen is voor mij zoals ademen : heel vanzelfsprekend. Ik heb het altijd gedaan, als kind bijna obsessief. Ik heb heel broze botten, en heb mijn kinderjaren vooral in het ziekenhuis doorgebracht. Tekenen was voor mij een vlucht, een manier om te ontsnappen aan de realiteit. Ik deed het niet omdat ik het graag deed, de liefde is pas later gegroeid. Nu kan ik me niet voorstellen dat ik ooit iets anders ga doen.

Mijn stijl is dromerig en surrealistisch. Ik heb een grote verbeeldingskracht. Mijn illustraties komen recht uit mijn ziel en hebben meestal een diepere betekenis. Ik wil mensen raken en doen nadenken, en daarmee de wereld een beetje mooier maken. Ik kan niets tekenen dat zomaar mooi is, zonder meer.”

Ik ben heel veel liefde’ wordt uitgegeven door Davidsfonds.

fatinha.com

LIEN LAMMAR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content