Ikea trekt naar China voor gloednieuwe collectie

© Ikea

Ikea tilt het fenomeen ‘Made in China’ naar een hoger niveau met de nieuwe TRENDIG-herfstcollectie. Het designteam trok naar hun Chinese fabrieken om er de Oosterse invloeden te matchen met Scandinavisch design.

Ikea tilt het fenomeen ‘Made in China’ naar een hoger niveau met de nieuwe TRENDIG-herfstcollectie. Het designteam trok naar hun Chinese fabrieken om er de Oosterse invloeden te matchen met Scandinavisch design.

Ikea is niet de eerste die de Chinese cultuur mixt met Scandinavische ontwerpen. De Deense meubelontwerper Hans Wegner (1914-2007) maakte de Chinese stoel (zijn ‘Wishbone Chair’), een kopie van de Chinese hoefijzerstoel uit het Mingtijdperk. Ikea koos ervoor een tijdelijke collectie te creëren rond het tafelgebeuren, zoals een servies, een bamboe slagersblok en stoelen.

Het designteam, bestaande uit onder meer Ikea-ontwerpers, lokale designers en technici, bezochten gedurende twee weken de fabrieken in China. Op die manier wilden ze iedereen zo nauw mogelijk betrekken bij het ontwerpen van deze TRENDIG-collectie. ‘We hebben dingen bijgeleerd over samenwerken, ideeën delen en ieders individuele inbreng in één enkel product. De ideeën behoren dan ook toe aan de groep als geheel’, aldus design manager Marcus Engman.

Ikea-identiteit

Het is een ware pingpongcollectie, die link zie je zelfs terug in de palletvormige onderleggers. De kleuren rood, zowel felrood als oranjerood, en groen domineren de collectie. Bovendien wordt er ook gewerkt met bamboe voor het tafelkrukje en de slagersblok. Bamboe is een grondstof die belangrijk is in China. De laatste jaren wint bamboe aan populariteit en dat kunnen we alleen maar toejuichen gezien de grote duurzaamheid van de houtsoort.

Deze TRENDIG-collectie heeft net zoveel Ikea-identiteit als elke andere reeks. De serveerschalen bijvoorbeeld zijn opvouwbaar en dus typisch ‘makkelijk te vervoeren’. De functionaliteit en de kwaliteit blijven primeren. Voor wie benieuwd is naar de volledige collectie hebben we goed nieuws: alles is vanaf donderdag 03/10 te koop. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content